Zbulimi i një asteroidi me madhësinë e një kamioni të vogël vetëm disa ditë para se të kalonte pranë Tokës të enjten, ndërsa nuk përbënte asnjë kërcënim për njerëzimin, tregon për një pikë të verbër në aftësinë tonë për të parashikuar asteroidë që mund të shkaktojnë dëme, thonë astronomët.

Për vite me radhë, NASA i ka dhënë përparësi zbulimit të asteroidëve shumë më të mëdhenj dhe më të rrezikshëm ekzistencialisht sesa 2023 BU, një shkëmb i vogël hapësinor që fluturoi rreth 3500 kilometra nga sipërfaqja e Tokës, më afër se disa satelitë. Nëse do të ishte nisur drejt Tokës, do të digjej në atmosferë dhe vetëm fragmente të vogla do të kishin arritur në sipërfaqe.

2023 BU është ndër më të vegjlit në një grup që përfshin asteroidë me diametër 5 deri në 50 metra, dhe gjithashtu përfshin ata të mëdhenj sa një pishinë olimpike. Objektet e asaj madhësie janë të vështira për t’u zbuluar derisa t’i afrohen Tokës, duke ndërlikuar përpjekjet për t’u përgatitur për atë që mund të prekë një zonë të populluar.

Probabilitet i ulët për të goditur Tokën

Probabiliteti që një shkëmb hapësinor i asaj madhësie, i quajtur meteor, të godasë Tokën pasi të hyjë në atmosferë është mjaft i vogël. Sipas NASA-s, një meteor prej 5 metrash vlerësohet të godasë Tokën një herë në vit, dhe një meteor 50 metra një herë në çdo mijë vjet.

Me aftësitë aktuale, astronomët nuk mund të shohin një shkëmb të tillë që godet Tokën deri disa ditë përpara.

“Ne nuk e dimë se ku janë shumica e asteroidëve që mund të shkaktojnë shkatërrim lokal dhe rajonal,” tha Terrick Daley, një shkencëtar në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins.

Meteori 20 metra që shpërtheu në vitin 2013 mbi Chelyabinsk, Rusi, ndodh një herë në 100 vjet, sipas Laboratorit Jet Propulsion të NASA-s. Ai krijoi një valë tronditëse që theu dhjetëra mijëra dritare dhe shkaktoi dëme prej 33 milionë dollarësh dhe askush nuk e pa atë përpara se të hynte në atmosferën e Tokës.

Disa astronomë besojnë se mbështetja vetëm në probabilitete statistikore dhe vlerësime të popullsisë së asteroideve është një rrezik i panevojshëm sepse mund të përmirësojë aftësinë e NASA-s për t’i zbuluar ato.

“Sa rreziqe natyrore ekzistojnë për të cilat ne mund të bëjmë diçka për një miliard dollarë dhe t’i parandalojmë?” Nuk ka shumë”, tha Daly, puna e të cilit fokusohet në mbrojtjen e Tokës nga asteroidët e rrezikshëm.

Teleskopi i ri duhet të zbulojë kërcënimet

Një nga përmirësimet kryesore në arsenalin e zbulimit të asteroideve të NASA-s do të jetë NEO Surveyor, një teleskop prej 1.2 miliardë dollarësh që do të nisë gati 1.6 milion kilometra nga Toka dhe do të gjurmojë një fushë të gjerë asteroidësh. Ai premton një avantazh të rëndësishëm ndaj teleskopëve të sotëm me bazë tokësore, të cilët pengohen nga drita e ditës dhe atmosfera e Tokës.

Ky teleskop i ri do të ndihmojë NASA-n të përmbushë një objektiv të vendosur nga Kongresi në 2005: të zbulojë 90 për qind të sasisë totale të pritshme të asteroidëve më të mëdhenj se 140 metra, ose të atyre që janë mjaft të mëdhenj për të shkatërruar një rajon në një kontinent të tërë.

“Me Surveyor, ne po përqendrohemi vërtet në gjetjen e një asteroidi që mund të bëjë dëme vërtet të mëdha për shumë njerëz,” tha Amy Meinzer, hetuesja kryesore e NEO Surveyor. “Por ne gjithashtu kemi për detyrë të marrim statistika të mira për objektet më të vogla, deri në madhësinë e objektit në Chelyabinsk.

Zbulimi i asteroidit mori një rëndësi më të madhe vitin e kaluar pasi një anije kozmike e NASA-s me madhësi frigoriferike u përplas me një asteroid për të testuar aftësinë e tij për të rrëzuar një kërcënim potencialisht të rrezikshëm hapësinor nga një kurs përplasjeje me Tokën.

Demonstrimi i suksesshëm, i quajtur Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroideve (DART), vërtetoi metodën e mbrojtjes planetare për herë të parë.

“Studuesi NEO është i një rëndësie të madhe, veçanërisht tani që ne e dimë nga DART se në fakt mund të bëjmë diçka për të,” tha Daley. “Ne duhet t’i zbulojmë ata asteroidë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here