Qindra vjet më parë, në Evropën mesjetare, sjellja e pranueshme shoqërore nënkuptonte gjëra që nuk mund të mendohen sot.

Kushdo që nuk i bindej ca rregullave do të ndëshkohej ashpër. Për fat të mirë, shumica e këtyre ligjeve dhe ndalimeve nuk ekzistojnë më.

Duke luajtur tenis (nëse jeni i varfër)

Ligji i vitit 1495 ndalonte djemtë që nuk ishin fisnikë të luanin tenis, sepse konsiderohej se kjo do të inkurajonte lojërat e fatit.

Ky ligj u zbatua gjatë gjithë vitit, përveç Krishtlindjeve, dhe madje edhe atëherë u lejua të luhej ekskluzivisht brenda, domethënë në shtëpitë e të zotërve të tyre.

Duke luajtur futboll

Futbolli nuk konsiderohej një lojë tepër e civilizuar në atë kohë. Në fakt, nuk dukej si futboll siç e njohim sot – një luftë e vërtetë zhvillohej në fusha, me shumë dëmtime dhe madje edhe vdekje.

Më 13 shkurt 1314, mbreti Edward II i Anglisë madje lëshoi ​​një urdhër që ndalonte futbollin në Londër. Kryetari i atëhershëm i Londrës tha se kjo lojë krijon një turmë të madhe dhe trazira në qytet, shumë zhurmë dëgjohet nga fushat publike të futbollit dhe “të këqijat e ndryshme mund të vijnë nga kjo”.

Të vdesësh në parlament

Sipas një sondazhi të kryer në 2007, ky është një nga ligjet më memecë në histori, i cili, besoni apo jo, ende zbatohet në Mbretërinë e Bashkuar.

Konkretisht, në Mesjetë, u vendos që të gjithë ata që vdisnin në parlament të kishin të drejtën për një funeral shtetëror.

Eshtë mjaft e qartë se një herë e një kohë, një nga subjektet e zakonshëm në atë kohë përdori një hapësirë në procedurë për t’i siguruar këtë privilegj dikujt pranë tij, kështu që shpejt u mor një vendim që të vdisje në parlament ishte rreptësisht e ndaluar.

Nëse vidhni një balenë të ngordhur

Ky ligj ka më shumë kuptim kur kupton se një pallat mesjetar ishte në thelb gjithçka. Dhe balenat padyshim që ishin në menu – por vetëm për mbretin dhe mbretëreshën.

Nëse nuk i lani delet

Në rastet e viteve 1200 të regjistruara nga Nathan Belofski në librin e tij “Libri i Çudive Ligjore”, i gjithë fshati, shërbëtorët dhe të tjerët, do të dënoheshin nëse nuk do të lanin delet e zotërisë.

Ka mbase një histori pas gjithë kësaj, por fatkeqësisht askush nuk la detaje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here