Është shumë befasuese që trupat tanë mund të ndjejnë kohën ndërsa jemi në gjumë të thellë, por si funksionon saktësisht?

Trupi ynë kontrollohet nga një tufë nervash të njohur si bërthama suprakiazmatike, e vendosur në mes të trurit. Nervat luajnë një rol jetik në kontrollin e presionit të gjakut, temperaturës së trupit dhe më e rëndësishmja në zbulimin e këtij misteri shkencor, sensin tonë të kohës.

Bërthama suprakiazmatike mund të vendosë gjithashtu kur ndihemi të përgjumur dhe kur jemi zgjuar, kështu që ju e dini se kë duhet të fajësoni kur dëshironi të bëni një sy gjumë, pavarësisht se keni fjetur tetë orë një natë më parë. Ora juaj trupore i përgjigjet rutinës, duke u bërë më efikase kur shkoni në shtrat në të njëjtën orë çdo natë dhe zgjoheni në të njëjtën orë çdo mëngjes.

Një proteinë e quajtur PER është gjithashtu shumë e rëndësishme në këtë situatë, sepse ajo rregullon ciklin tuaj gjumë-zgjim. Nivelet e proteinave do të rriten dhe bien gjatë gjithë ditës, duke arritur kulmin në mbrëmje dhe më të ulëta gjatë natës. Nivelet e ulëta të kësaj proteine ​​do të çojnë në presion të ulët të gjakut, duke na bërë të lodhur dhe të përgjumur.

Shkencëtarët thonë se nëse i përmbaheni një orari të qëndrueshëm të gjumit, trupi juaj do të mësojë të përshtatet dhe të rrisë nivelet tuaja PER pak para se të bie alarmi. Ata thonë se kjo rritje zakonisht ndodh rreth një orë para se të bie alarmi, pasi ne çlirojmë hormonet e stresit. Kur nuk jeni zgjuar para alarmit, mund të jetë mjaft tronditës dhe si rezultat mund të shkaktojë stres në trupin tuaj. Për të shmangur këtë, trupi juaj prodhon PER më herët gjatë natës dhe kjo është arsyeja pse ju mund të zgjoheni disa minuta para se të bie alarmi.

Ndërsa është ndoshta më e qartë për ju tani pse zgjohemi para se të bjerë alarmi, për ata që luftojnë të bien në gjumë, mënyra ushtarake e gjumit mund të funksionojë. Është një metodë që u përmend për herë të parë në vitin 1981 në librin “Lloyd Winter, Relax and Win: Championship Performance” dhe përfshin qetësimin e trupit dhe relaksimin gradualisht. Sigurisht, së bashku me trupin, është e rëndësishme edhe “çlirimi” i mendjes nga çdo stres./abcnews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here