A mund të ndikojnë ndryshimet e shpeshta të motit në dhimbjen e kyçeve, veçanërisht te njerëzit me artrit?

Shumë njerëz pohojnë se ndjejnë ndryshime, se do të bjerë shi apo se “do të prishet moti” kur të kthejnë gjurin ose të ndjejnë jo vetëm dhimbje, por edhe ngurtësi në kyçe, por ky nuk është një rregull që vlen për të gjithë.

Pyetja është, nëse moti ka rëndësi, cili mot është më i mirë për njerëzit me probleme kyçesh?

Një studim i vitit 2004 ekzaminoi efektin e presionit atmosferik në artrit dhe autorët arritën në përfundimin se pacientët me osteoartrit kishin më shumë dhimbje kyçesh kur presioni ishte i ulët dhe pacientët me artrit reumatoid kishin më shumë dhimbje kur temperatura ishte më e ulët.

Një studim tjetër i botuar në Journal of Rheumatology gjithashtu i vitit 2004 tregoi se lagështia e lartë nuk është e mirë për artritin.

Hulumtimi i botuar në të njëjtën revistë në vitin 2015 shqyrtoi nëse kushtet ditore të motit brenda tre ditëve dhe ndryshimi i atyre kushteve të motit ndikojnë në dhimbjen e kyçeve tek njerëzit e moshuar. Rezultatet sugjerojnë se nuk ka asnjë lidhje shkakësore midis dhimbjes së kyçeve dhe variablave të motit të përditshëm.

Nga ana tjetër, hulumtimet e kryera në Argjentinë te pacientët me osteoartrit, artrit reumatizues dhe fibromialgji, por edhe te personat pa këto probleme, treguan se të sëmurët ndjenin dhimbje më të forta në ditët me temperaturë më të ulët dhe njerëzit e shëndetshëm nuk prekeshin nga kushtet e motit. .

Ata me artrit reumatizmale u prekën nga lagështia dhe presioni i lartë, dhe ata me osteoartrit u prekën nga lagështia e lartë e ajrit.

Pacientët me fibromialgji kishin probleme në ditët me presion të lartë atmosferik, por dhimbja nuk ishte aq e fortë sa të mund të thuhet se dhimbja ishte një pararojë e një ndryshimi të motit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here