Liqeni rozë i Senegalit tani është i gjelbër. Përmbytjet e mëdha të vitit të shkuar ndotën ujin dhe ndryshuan ekosistemin që përcakton ngjyrën e pazakontë të hapësirës ujore, raporton “Reuters”.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=rtvklan&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1617981815880404996&lang=en&origin=https%3A%2F%2Ftvklan.al%2Fliqeni-roze-ne-senegal-ndryshon-ngjyre%2F&sessionId=e9d11402bbad2837ba6b3474444fbad87cc46ef7&siteScreenName=rtvklan&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

I njohur si liqeni Retba, kripësia e lartë dhe mikrobioma e rrallë që vjen nga një algë që i jep ngjyrën rozë dhe kjo e ka bërë një nga vendet më të vizituara në Afrikën Perëndimore dhe ndodhet nën vëmendjen e UNESCO-s për t’u konsideruar si Trashëgimi Kulturore.

Shtatorin e kaluar ndryshoi gjithçka kur shirat e rrëmbyer mbi  kryeqytetin Dakkar sollën përmbytje drejt liqenit që krijuan një kanal të madh në shtratin e tij. hendeku largoi një pafundësi grumbujsh kripe dhe fundosi tezgat e shitësve përgjatë bregut.

Kanali solli ujë në ngjyrë të gjelbër në kafe brenda në liqen, bregu i të cilit u mbush me peshq të ngordhur.

Përmbytja solli humbjen e 7000 ton kripë me vlerë 696.000 Dollarë, sipas shoqatës së nxjerrjes së kripës. Kjo ka ngjallur frikën se ndryshimi i përbërjes së liqenit do ta bëjë të pamundur grumbullimin e mëtejshëm të kripës, e cila është burim të ardhurash për jetesën e mijëra njerëzve./tvklan.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here