Sa mund të dimë ne për trupin tonë? Shumë pak, ndoshta. Ne e kemi studiuar atë në libra, në shkollë dhe arrijmë përafërsisht të kuptojmë se si funksionon ai, por të dhënat që gjejmë në to nuk përcjellin plotësisht idenë, se sa të jashtëzakonshëm jemi ne në të vërtetë …

Lëkura rigjenerohet 900 herë gjatë jetës

Kur nuk keni parë një mik për një kohë të gjatë, nëse ata kanë prerë flokët e tyre, janë rritur apo kanë një pamje të re, ju doni të thoni “sa keni ndryshuar!”. Ne as që e imagjinojmë se sa ka ndryshuar në të vërtetë ai, sepse tashmë pas vetëm një muaji që nuk e shohim, lëkura e tij është rigjeneruar plotësisht, dhe ai që pamë herën e fundit nuk është më aty. Në praktikë, ne jemi duke parë një individ krejtësisht të ndryshëm.

Në jetë prodhojmë dy pellgje pështymë

Kjo statistikë ka njëfarë kuptimi kur përfytyron situatën, por është e vërtetë se gjatë gjithë jetës, duke marrë parasysh pështymën që prodhojmë çdo ditë, do të ishim në gjendje të mbushnim dy pellgje. Saliva është një lëng shumë i rëndësishëm për trupin tonë dhe shërben për të rrëshqitur mirë ushqimin brenda sistemit tretës, edhe nëse prodhimi i saj nuk është i vazhdueshëm

Sa shpesh rrah zemra

Një statistikë shumë interesante është ajo që ka të bëjë me rrahjen e zemrës gjatë gjithë jetës sonë. E dimë mirë se zemra, kur është e shëndetshme, rreh mesatarisht shtatëdhjetë herë në minutë për të dërguar gjak në çdo cep të trupit. Nuk duhet të jeni një gjeni matematike për të kuptuar se në një vit rreh më shumë se 36 milionë herë, dhe në rrjedhën e një jete i kalon madje 2.000.000.000.000 rrahje, ose 2,000 miliardë rrahje. Nëse zemra ka probleme ne ankohemi, por nga një këndvështrim i caktuar duhet kuptuar edhe lodhja e saj.

Kur fillojmë të plakemi

Të plakesh është një nga ato gjëra që do të donim të shmangim gjatë gjithë jetës sonë, por fatkeqësisht është një proces i ngadaltë dhe i pashlyeshëm, dhe gjithashtu fillon relativisht herët. Pasi të arrijmë moshën 35 vjeç, në fakt, ne fillojmë të humbasim rreth 7.000 qeliza të trurit çdo ditë, të cilat nuk do të zëvendësohen kurrë nga të tjerat, sepse rigjenerimi është më i ngadalshëm se shkatërrimi. Ndërsa plakemi, e ndiejmë qartë peshën e këtij problemi, duke humbur gradualisht kujtesën dhe aftësitë njohëse. Megjithatë, në fund të fundit, jemi ne që i kemi tejkaluar kufijtë tanë, sepse një njeri, në natyrë, do të jetonte mesatarisht 30 vjet.

Sa gjatë jetojnë flokët dhe vetullat

Gratë që kujdesen për bukurinë e tyre kujdesen edhe për vetullat dhe qerpikët e tyre, flokët funksioni i të cilave është të parandalojnë djersitjen. Flokët e vetullave janë më të gjata se qerpikët, sepse zgjasin nga tre deri në pesë muaj secili, ndërsa flokët e qerpikëve janë më të brishtë dhe kanë një jetëgjatësi mesatare prej 150 ditësh.

Sa kohë duhet që ushqimi të arrijë në stomak

Në stomak qëndrimi i tij është më i gjatë, sepse duhet tretur, dhe një kuriozitet rreth saj është se sipas të cilit ne kemi ndjenjën e satietit vetëm 10 minuta pasi stomaku është plot: që do të thotë se nëse hamë shumë shpejt ne do të vazhdojmë të gëlltitim shumë ushqim para se të kuptojmë se jemi plot.

Sa kohë kalojmë duke qeshur

E qeshura është një nga gjërat që është më e mirë për trupin tonë, sepse zvogëlon stresin. Një studim interesant vlerësoi dallimin se sa herë në ditë qesh një fëmijë dhe një I rritur: përgjigja është se i pari qesh me një mesatare prej 300 herë në ditë, ndërsa të rriturit vetëm 50-100 herë. /KP/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here