Sipas të dhënave të publikuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Japonia është vendi me jetëgjatësinë më të lartë në botë: 87 vjet për gratë dhe 80 për burrat.

Shumë, veçanërisht kur krahasohen me 81 për gratë amerikane dhe 76 për bashkatdhetarët e tyre. Për Italinë, të dhënat tregojnë 83 vjet për gratë dhe 77 për burrat.

Por fakti më interesant është se, mesatarisht, japonezët i jetojnë 75 vitet e para të jetës së tyre në shëndet të përsosur, larg spitaleve, mjekëve dhe shtëpive të pleqve. Çfarë i bën ato kaq të qëndrueshme dhe rezistente?

Shumë peshk dhe perime, pak mish, shumë pak ushqime të padëshiruara. A është ky sekreti i jetës së gjatë të japonezëve?

Ndër të dyshuarit kryesorë të jetgjatësisë është dieta, sipas Naomi Moriyama, autore e librit ”Gratë japoneze nuk plaken ose shëndoshen”.

Sekretet e kuzhinës sipas saj janë kombinimi i porcioneve të vogla dhe përmbajtja kalorike si peshku dhe perimet, janë sekreti i jetëgjatësisë.

“Dieta japoneze është paksa si iPhone i të ushqyerit. Përqendron energjinë e ushqimit në sasi të vogla me një paraqitje shumë të saktë, të cilat kënaqin syrin dhe qiellzën”, bën shaka shkrimtarja.

Sipas nutricionistëve, shëndeti i jashtëzakonshëm i japonezëve duhet kërkuar në ushqime të tilla si tofu, alga deti, kallamar dhe oktapod, të cilat të gjitha kanë një rrezik të ulët të kancerit të stomakut, arteriosklerozës dhe kolesterolit.

Por a mund të jetë ushqimi i vetmi shpjegim? Ekspertët janë skeptikë, edhe sepse mënyra e jetesës së japonezëve mesatarë është mjaft stresuese: orë të gjata pune, konkurrencë ekstreme që e konsideron dështimin profesional të papranueshëm, qytete të mbipopulluara dhe kaotike.

Studime të tjera ia atribuojnë jetëgjatësinë e japonezëve rrethit të virtytshëm që ndodh në pleqëri: gjendja e shkëlqyer shëndetësore i mban ata larg spitaleve dhe shqetësimeve dhe u lë kohë për t’iu përkushtuar familjes dhe fëmijëve të tyre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here