Shkencëtarët kanë mundur të regjistrojnë audion e parë të tornadove të vogla në Mars, të quajtura djajtë e rërës. Ky është regjistrimi i parë i një tornadoje të një planeti tjetër.

Një skuadër e NASA-s dhe Institutit Kombëtar francez të Aeronautikës përdorën pajisjen hapësinore Perseverance për të kryer regjistrimin në planetin e kuq. Në ‘kokën’ e saj ndodhet një mikrofon, i cili qëndron ndezur rreth 3 minuta çdo dy ditë, ndaj ata e konsiderojnë veten me fat.

Janë gjetur rreth 100 djaj rëre në kraterin Jezero ku është ulur Perseverance, por vetëm këtë herë mikrofoni ishte i ndezur. Regjistrimi, bashkë me leximin e presionit të ajrit dhe fotografive të shkrepura në çdo sekondë, do i ndihmojë shkencëtarët për të kuptuar më mirë motin dhe atmosferën në Mars.

Era ka shpejtësi rreth 40 km/h, por presioni në Mars është më i ulët sa erërat, shtyjnë me rreth 1% të tij të njëjtën shpejtësi që do të kishin në Tokë./tvklan.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here