Antibiotikët janë një nga arritjet më të rëndësishme mjekësore të shekullit të 20-të. Ata trajtojnë infeksionet bakteriale dhe janë ndër barnat më të rekomanduara.

Megjithatë, dihet se bakteret mund të bëhen rezistente ndaj antibiotikëve dhe kjo ndodh nëse i merrni kur nuk keni nevojë, nëse doza është shumë e lartë ose nëse terapia zgjat shumë. Përveç kësaj, ndërveprimi i antibiotikëve dhe disa ushqimeve mund të ketë efekte anësore.

Alkooli

Alkooli nuk duhet pirë me asnjë ilaç sepse ndërveprimi mund të jetë i rrezikshëm, paralajmëron Thomas Loescher, specialist i sëmundjeve infektive dhe anëtar i Shoqatës së Internistëve Gjermanë.

Alkooli mund të rrisë ose zvogëlojë efektin e drogës, dhe droga mund të rrisë efektin e alkoolit. Antibiotikët nuk bëjnë përjashtim.

Qumështi

Qumështi dhe produktet e tjera të qumështit prishin metabolizmin e barnave, kryesisht për shkak të pranisë së kalciumit.

“Kalciumi anulon efektet e shumë barnave, veçanërisht antibiotikëve”, pohon Ursula Sellerberg, nga Dhoma Gjermane e Farmacistëve.

“Disa agjentë antibakterialë lidhen me kalciumin në zorrë dhe formojnë molekula komplekse që janë aq të qëndrueshme sa nuk mund të depërtojnë në murin e zorrëve në qarkullimin e gjakut”, shpjegoi ajo.

Rezultati është se barnat nuk metabolizohen dhe përbërësi i tyre aktiv ekskretohet pa asnjë efekt. Është më e zakonshme kur merrni tetraciklinë dhe fluoroquinolones. Sellerberg këshillon që produktet e qumështit të shmangen dy orë para dhe pas marrjes së antibiotikëve.

Ujë mineral

Uji mineral, qoftë i gazuar apo jo, përmban shumë minerale si kalcium, hekur dhe magnez.

Ashtu si në rastin e kalciumit në qumësht, mineralet mund të lidhen me përbërësit aktivë të antibiotikëve dhe t’i kthejnë ato në të paefektshëm.

Prandaj, uji mineral duhet të shmanget dy orë para dhe pas antibiotikëve. “Është gjithmonë një opsion më i sigurt për të pirë ilaçin me një gotë ujë rubineti”, tha Sellerberg.

Lëng frutash

Lëngjet e frutave duhet të shmangen përpara se të merrni antibiotikë.

“Ato përmbajnë disa frenues enzimash që mund të prishin metabolizmin e disa ilaçeve në zorrët dhe mëlçinë”, shpjegoi eksperti.

Kafe

Efekti i pijeve stimuluese si kafeja, çaji i zi dhe jeshil, koka kola ose pijet energjike mund të përmirësohet nga përdorimi i antibiotikëve, të cilët mund të rezultojnë në rrahje të shpejta të zemrës dhe vështirësi në gjumë.

Dhe së fundi, cila është koha më e mirë për të përdorur antibiotikë, para, gjatë apo pas vaktit?

Nuk ka asnjë rregull të përgjithshëm, thotë Sellerberg. Disa, të tilla si ampicilina, duhet të merren një orë para ngrënies, dhe të tjera, si cefuroxime, pas një vakti të bollshëm. Përgjigjen më të mirë për pyetjen se kur duhet përdorur një antibiotik mund ta japë mjeku ose farmacisti, përfundoi ajo. /Albanianpost.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here