Macet njihen për faktin se janë ndonjëherë kokëforta dhe më të pazakonta se qentë dhe se pak më vështirë lidhen me pronarët e tyre, apo mbase thjesht nuk komunikoni me to siç duhet

Siç shkruan “Science Alert”, mënyra e komunikimit me macet është mjaft e thjeshtë.

Duhet t’u buzëqeshni maceve, por jo në mënyrën se si njerëzit buzëqeshin, por në mënyrën e tyre.

Macet e bëjnë këtë duke mbyllur sytë për një kohë të shkurtër dhe më pas duke i kapsallitur ngadalë, transmeton Telegrafi.

Në studimin e bërë në vitin 2020, ekspertët kanë vëzhguar interaksionin e maceve dhe njeriut dhe kanë arritur të konfirmojnë që macet arrijnë besimin dhe u afrohen njerëzve pas një akti të tillë, pavarësisht a janë ata të njohur apo të panjohur.

Reklama

Psikologia Karen McComb ka udhëhequr atë hulumtim dhe thotë se macet me buzëqeshjen e tyre tregojnë që janë të kënaqura dhe të relaksuara, por ka vënë në pah edhe se ky është një studim i parë në të cilin është hulumtuar në mënyrë eksperimentale roli e të kapsalliturit të lehtë të syve gjatë komunikimit mes njerëzve dhe maceve.

Në eksperimentin e parë morën pjesë pronarë macesh nga 14 familje, gjithsej 21 mace. Kur macet të pushojnë dhe të qetësohen, pronarët duhet të afroheshin në një metër prej tyre dhe të mbyllnin sytë paksa ndërsa macet i shikonin. Të dy pronarët dhe macet u regjistruan nga kamerat, dhe më pas ato regjistrime u krahasuan me mënyrën se si macet mbyllin sytë kur nuk ka ndërveprim njerëzor.

Reklama

Rezultatet treguan se macet shpesh do t’i “përgjigjen” ndezjes së syve të njerëzve – me vezullimin e tyre, në krahasim me situatën kur nuk ka një ndërveprim të tillë.

Në eksperimentin e dytë, morën pjesë 24 mace nga tetë familje, por në vend të pronarëve të tyre, shkencëtarët pjesëmarrës në hulumtim, të cilët nuk kishin qenë kurrë në kontakt me këto mace më parë, macet u mbyllën sytë. Përveç pulsimit, ata i dhanë një dorë maceve. U tregua se, jo vetëm kaq, me to edhe ata rrahin sytë pak, por pasi personat u mbyllnin syrin, u afroheshin më shumë pranë duarve.

Psikologu McComb vëren se ende nuk dihet pse macet komunikojnë me njerëzit në këtë mënyrë. Aktualisht, kjo interpretohet si një mjet për të sinjalizuar qëllimet dashamirëse, pasi macet mendohet se interpretojnë shikimin e vazhdueshëm si kërcënues.

Reklama

Nëse nuk e keni provuar ende këtë, provojeni dhe shikoni nëse macja juaj do të reagojë kështu në eksperiment. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here