Goditja në tru ndodh kur qarkullimi i gjakut bllokohet për ndonjë arsye ose kur një enë gjaku në tru shpërthen. Më pas ndodh dëmtimi në tru që mund të shkaktojë paaftësi apo edhe vdekje.

Rreziku i një goditje në tru mund të reduktohet nga zakone të shëndetshme dhe kontrolle të rregullta shëndetësore.

Jete e shëndetshme
Goditja në tru shpesh mund të parandalohet nga ndryshimet e stilit të jetesës. Nëse adoptoni zakone të shëndetshme jetese dhe shkoni për kontrolle të rregullta shëndetësore, veçanërisht nëse keni një sëmundje me rrezik të lartë, do të zvogëloni rrezikun e goditjes në tru.

Ekspertët pajtohen se ju mund të ndihmoni në parandalimin e një goditjeje duke bërë zgjedhje të shëndetshme jetese.

Zgjidhni ushqim dhe pije të shëndetshme
Ushqimet dhe ushqimet e shëndetshme mund të ndihmojnë në parandalimin e një goditjeje në tru. Sigurohuni që të hani shumë fruta dhe perime të freskëta. Ngrënia e ushqimeve të ulëta në yndyra të ngopura, yndyra trans dhe kolesterol dhe ushqime të larta në fibra mund të ndihmojnë në parandalimin e kolesterolit të lartë. Kufizimi i kripës në dietën tuaj gjithashtu mund të ulë presionin e gjakut.

Reklama

Kolesteroli i lartë dhe presioni i lartë i gjakut rrisin rrezikun e goditjes në tru. Gjithashtu, është shumë e rëndësishme të angazhoheni në disa aktivitete fizike dhe të parandaloni obezitetit, sepse mund të çojë në komplikime të shumta shëndetësore.

Mbani një peshë të shëndetshme
Të qenit mbipeshë ose obez rrit rrezikun e goditjes në tru. Për të përcaktuar nëse pesha juaj është në një interval të shëndetshëm, konsultohuni me një profesionist, i cili ka të ngjarë të përcaktojë indeksin tuaj të masës trupore. Mjekët shpesh marrin parasysh perimetrin e belit pasi dhjami i barkut është një faktor shumë i rëndësishëm kur flasim për rreziqet shëndetësore dhe sëmundjet.

(Foto: Mewar Hospitals)

Jini fizikisht aktiv rregullisht
Aktiviteti fizik mund t’ju ndihmojë të qëndroni në një peshë të shëndetshme dhe të ulni kolesterolin dhe presionin e gjakut. Për të rriturit, ekspertët zakonisht rekomandojnë rreth dy orë e gjysmë në javë aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar, siç është ecja e shpejtë.

Reklama

Fëmijët dhe adoleshentët duhet të kenë një orë aktivitet fizik çdo ditë. Gjeni frymëzim në palestrën tuaj lokale, në internet, ose thjesht filloni të ecni në mbrëmje me mikun tuaj më të mirë disa ditë në javë.

Lërini cigaret
Pirja e duhanit rrit ndjeshëm rrezikun e goditjes në tru. Nëse nuk pini duhan, mos filloni. Nëse pini duhan, lënia e duhanit do të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru. Mjeku juaj mund të sugjerojë mënyrën më të lehtë për të hequr qafe këtë ves.

Kufizoni alkoolin
Shmangni pirjen e tepërt të alkoolit pasi mund të rrisë presionin e gjakut. Burrat nuk duhet të pinë më shumë se dy pije në ditë dhe gratë jo më shumë se një në ditë.

(Foto: ThePrint)

Kontrolloni shëndetin
Bisedoni me mjekun tuaj për hapat që mund të ndërmerrni për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru. Nëse keni sëmundje të zemrës, kolesterol të lartë, presion të lartë të gjakut ose diabet, hidhini një sy opsioneve tuaja për parandalimin e goditjes.

Reklama

Kontrolloni kolesterolin
Mjeku juaj duhet të sugjerojë që të testoni nivelin tuaj të kolesterolit të paktën një herë në pesë vjet. Flisni me ekspertët për këtë test të thjeshtë gjaku që mund të thotë shumë. Nëse keni kolesterol të lartë, ilaçet dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të goditjes në tru.

Kontrolloni presionin e gjakut
Presioni i lartë i gjakut ndonjëherë nuk ka simptoma, kështu që kontrollojeni rregullisht. Flisni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor se sa shpesh duhet ta kontrolloni atë.

Nëse keni presion të lartë të gjakut, mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçe, të sugjerojë disa ndryshime në stilin e jetës tuaj ose të rekomandojë ushqime me një përmbajtje më të ulët të kripës.

Kontrolloni diabetin tuaj
Nëse mjeku juaj mendon se keni simptoma të diabetit, ai ndoshta do t’ju rekomandojë të bëni testin. Nëse keni diabet, kontrolloni rregullisht sheqerin në gjak. Bisedoni me mjekun tuaj për opsionet e trajtimit.

Reklama

Mjeku juaj mund të rekomandojë disa ndryshime në stilin e jetës, të tilla si më shumë aktivitet fizik ose zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Kjo do të ndihmojë në mbajtjen e sheqerit në gjak nën kontroll të mirë dhe do të ndihmojë në uljen e rrezikut të goditjes në tru.

Trajtoni sëmundjet e zemrës
Nëse keni sëmundje të caktuara të zemrës, të tilla si sëmundja e arterieve koronare ose fibrilacioni atrial (rrahje të parregullta të zemrës), mjeku juaj mund të rekomandojë trajtim mjekësor ose kirurgji. Kujdesi për problemet e zemrës mund të ndihmojë në parandalimin e goditjes në tru.

Merrni terapi të rregullt
Nëse jeni duke marrë medikamente për të trajtuar sëmundjet e zemrës, kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut ose diabetin, ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut tuaj. Dhe gjithmonë pyesni nëse diçka nuk është e qartë për ju.

Reklama

Asnjëherë mos e ndaloni marrjen e një ilaçi pa u konsultuar më parë me mjekun ose farmacistin tuaj.

Nëse ndjeni diçka të pazakontë, kërkoni ndihmë mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur. /KP/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here