Jahja Drancoll

Mesazhe për tolerancën fetare tek shqiptarët e shekullit të 18-të në penat e personaliteteve të shquara të botës!

Me interes të veçantë sot janë përshtypjet e shkrimtares angleze me origjinë aristokrate, Lady Mary Wortley Montagu (1689-1762, Londër), të cilat lidhen me tolerancën tonë fetare. Shkrimtarja në fjalë ka lindur në Londër, pasi bashkëshorti i saj Edward Wortley Montagu u emërua ambasador britanik në Stamboll, shkrimtarja Lady Mary Wortley Montagu, tashmë në cilësinë e një udhërrëfyese të vëmendshme në një letër të datës 1 prill 1717 njoftonte se “shqiptarët shkonin në xhami të premteve dhe në kishë të dielave.” (“They go to the mosques on Fridays, and to the church on Sunday, faying for their excufe, that at the day of judgment they are sure of protection from the true prophet; but which that is, they are not able to determine in this world. I believe there is no other race of mankind, who have so modest an opinion of their own capacity”). Mbresëlënëse janë edhe raportet e tjera të saj për luftërat e shqiptarëve për çlirimin e vendit dhe bashkëpunimin e tyre pavarësisht përkatësisë fetare!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid029KYRqHDGNyb74Hs62Kq7w1LvL6jAeUQ5Sz5NnFd38Djfq4DH9aaMiGxu7Uq6eXJbl&id=100008685422907&mibextid=Nif5oz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here