Një monedhë ari e gjetur në bregun jugor të Newfoundland, provinca më lindore e Kanadasë, mund të jetë monedha më e vjetër e njohur angleze e gjetur në kontekstin arkeologjik në Kanada.

Qeveria e Newfoundland dhe Labrador lëshoi një deklaratë për shtyp këtë javë duke thënë se monedha e diskutueshme e arit u zbulua këtë verë nga Edward Hynes, një historian amator vendas.

Ajo cilësohet si monedha më e vjetër angleze e gjetur ndonjëherë në Kanada dhe u krijua në Londër midis viteve 1422 dhe 1427 dhe vlente një shilingë dhe tetë peni, ose rreth 81 dollarë të sotëm.

Monedha e arit është të paktën 70 vjet më e vjetër se mbërritja e evropianëve në ishull. Një gjysmë çereku i zbuluar në vitin 1491 në Vendin Historik Provincial të Plantacionit Cupid Cove ishte monedha më e hershme evropiane e njohur ndonjëherë në Kanada.

Monedha 600-vjeçare i paraprin kontaktit të parë të dokumentuar evropian me Amerikën e Veriut që nga vikingët, në një rajon me një histori 9000-vjeçare të vendbanimeve njerëzore dhe tradita të pasura indigjene.

Paul Berry, një ish-kurator i Muzeut të Monedhave të Bankës së Kanadasë, thotë se monedha ka të ngjarë të dalë nga qarkullimi kur humbi, ka shumë spekulime se si monedha fisnike e arit arriti në Newfoundland dhe Labrador.

Pikërisht se si monedha fisnike ari e bëri rrugën e saj në Newfoundland dhe Labrador është një mister. Megjithatë, kërkimet mbi monedhën po vazhdojnë dhe puna e mëtejshme në vendin ku u gjet mund të kryhet në të ardhmen.

Vendndodhja e saktë e zbulimit po mbahet sekret për të dekurajuar gjuetarët e thesarit.

Monedha do të shfaqet në publik pas përfundimit të konservimit dhe studimit, ndoshta në muzeun The Rooms në St John’s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here