Shumë njerëz ndihen të mbingarkuar, kanë mungesë kohe dhe tepricë të detyrave në shumë fronte dhe kanë ndjenjën se nga ata pritet të bëjnë gjithçka.about:blank

Në situata të tilla, ne përballemi me stres që mund të jetë toksik për shëndetin mendor dhe fizik. Stresi është reagimi i trupit ndaj ndjenjës së të qenit i kërcënuar, domethënë ai përfaqëson përgjigjen e trupit ndaj një situate të tensionuar dhe lidhet me dëshirën për të mbijetuar. Jeta në stresin e përditshëm kërcënon cilësinë e jetës dhe shëndetin, ndaj është e rëndësishme ta mbani nën kontroll dhe të mësoni se si t’i rezistoni ndikimit të tij negativ.

Profesori i psikologjisë Gail Kinman shpjegoi: “Presioni mund të përmirësojë shëndetin dhe performancën nëse është afatshkurtër, por nëse zgjatet dhe ndiheni jashtë kontrollit ose të pambështetur, mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor dhe fizik”.about:blank

Frika ka një lidhje të veçantë me stresin, sepse ka një rrahje zemre të përshpejtuar, muskuj të tensionuar, turbullim të shikimit dhe adrenalinë. Frika dhe stresi ekzistojnë për të ndihmuar njerëzit të përballen me kërcënimet afatshkurtra, të tilla si ikja nga rreziku.

Por nëse stresi zgjatet dhe përballeni me të në mënyrë të përsëritur, mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut si dhe probleme me zemrën. Kur janë nën stres, njerëzit bëhen më të disponuar, ka mundësi që të rritet oreksi, të rritet rreziku i konsumimit të alkoolit, të ketë konflikt me të dashurit.

Ekzistojnë teknika të ndryshme që mund të ndihmojnë në uljen e stresit, si ushtrimet, joga, qëndrimi në natyrë etj. Para së gjithash, është e rëndësishme të refuzoni detyrat që do të rëndojnë jetën tuaj, si dhe të merrni pak kohë për veten tuaj, të kënaqni veten, të flisni me njerëzit e afërt për ndjenjat tuaja, të mësoni të thoni JO…

Nëse nuk jeni të sigurt se sa të stresuar jeni, bëni testin e mëposhtëm me 10 pyetje. Për secilën pyetje, zgjidhni një nga përgjigjet e mëposhtme: 0 – Asnjëherë. 1 – Pothuajse kurrë. 2 – Ndonjëherë. 3 – Shumë shpesh. 4 – Shumë shpesh.

?  Jeni mërzitur për diçka që ndodhi papritur?
?  A keni ndjerë se nuk jeni në gjendje të kontrolloni gjërat e rëndësishme në jetën tuaj?
?  A ishit nervoz dhe të stresuar?
?  A jeni të sigurt në aftësinë tuaj për të zgjidhur problemet tuaja personale?
?  U ndjeve sikur gjërat nuk po shkonin ashtu si ju do donit?
?  Nuk ishit në gjendje të përballonit të gjitha gjërat që duhej të bënit?
?  A keni mundur të kontrolloni irritimet në jetën tuaj?
?  Ndiheshe sikur ishe në krye të gjërave?
?  A ishit i zemëruar për gjërat që ndodhën që ishin jashtë kontrollit tuaj?
?  E ndieje se vështirësitë po grumbulloheshin aq shumë sa nuk mund t’i kapërceje?
Përcaktoni rezultatin tuaj, por fillimisht ktheni përgjigjet tuaja për pyetjet 4, 5, 7 dhe 8. Pra, për këto katër pyetje, ndryshoni 0 me 4, 1 me 3, 3 me 1 dhe 4 me 0. Nëse jeni përgjigjur 2, që largohet gjithashtu. Tani shtoni rezultatet tuaja për të marrë totalin.

Rezultatet e testit tregojnë se në cilën kategori jeni, domethënë sa stres po përjetoni:

0-13: Stresi i ulët.
14-26: Stresi mesatar
27-40: Stresi i lartë i perceptuar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here