Një numër në rritje i çifteve po mundohen për të mbetur shtatzënë dhe infertiliteti po bëhet më i zakonshëm sot se më parë. Ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në fertilitetin tek burrat dhe gratë. Njihuni me sëmundjet dhe infeksionet që mund të dëmtojnë organet tuaja riprodhuese dhe të krijojnë probleme gjatë ngjizjes.

Disa infeksione dhe sëmundje, nëse nuk trajtohen në kohën e duhur, mund të pengojnë fertilitetin si tek burrat ashtu edhe tek gratë duke dëmtuar organet e tyre riprodhuese, tha Dr. Akash Surana, Konsulent i Fertilitetit, NOVA IVF, Vashi Mumbai.

Eksperti përshkroi disa nga infeksionet e zakonshme që mund të shkaktojë infertilitet tek burrat dhe gratë.

Infeksionet që mund të shkaktojnë infertilitet tek meshkujt

Gonorrea: Është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST) që mund të shkaktojë infertilitet tek meshkujt. Simptomat e zakonshme që lidhen me Gonorrenë përfshijnë rrjedhje jeshile, të verdhë ose të bardhë nga penisi, djegie rreth penisit, ënjtje ose dhimbje në testikuj. Ai gjithashtu mund të shkaktojë epididymitis dhe infeksion të gjëndrës së prostatës, i cili tenton të ndikojë në prodhimin e spermës, si dhe në cilësinë e tij.

Klamidia: Ky është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST) që rezulton nga një infeksion bakterial. Ndjesia e djegies gjatë urinimit, testikujt e fryrë dhe rrjedhjet nga penisi janë disa nga flamujt e kuq. Nëse nuk trajtohet, klamidia ndikon në infertilitetin e dikujt duke shkaktuar dhëmbëza dhe bllokim të përhershëm të pjesëve riprodhuese dhe duke ndërhyrë në prodhimin e spermës.

Infeksioni i traktit urinar (UTI): Ndodh për shkak të rritjes së padëshiruar të baktereve (përgjithësisht E.coli) në urinë. Simptomat janë ethe, të dridhura dhe një ndjesi djegieje gjatë urinimit. Bakteret gjithashtu mund të përhapen në pjesët riprodhuese si testikujt, epididymis dhe gjëndrat e tjera seksuale dhe të çojnë në numër të ulët të spermës tek meshkujt.

Steriliteti për shkak të infeksioneve tek gratë

Vaginoza bakteriale dhe infeksionet e majave: Një numër i madh i grave vuajnë nga këto infeksione. Këtu, flora e brendshme vaginale çekuilibrohet, gjë që e bën më të vështirë për spermën të arrijë në mitër dhe gruaja nuk është në gjendje të mbetet shtatzënë.

Infeksioni Human Papillomavirus: Infeksioni HPV është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD) që prek qelizat epiteliale në membranat mukoze orale ose gjenitale dhe madje edhe pjesë të tjera të lëkurës së gruas. Infeksioni me HPV është gjithashtu një dukuri e zakonshme tek gratë dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Sëmundja inflamatore e legenit (PID): Mund të godasë për shkak të klamidias, gonorresë dhe sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme. Një PID e patrajtuar dëmton organet riprodhuese që çojnë në infertilitet të faktorit tubal për shkak të infeksionit.

Infeksioni i traktit urinar (UTI): Kjo zakonisht shihet në shumicën e grave për shkak të traktit urinar më të shkurtër. UTI mund të ndikojë në pjesë të tjera si mitra, fshikëza dhe veshka. UTI-të e shpeshta mund ta bëjnë më të vështirë për një grua të mbetet shtatzënë dhe gjithashtu lidhen me inflamacionin e legenit, i cili shkakton dhëmbëza të tubave fallopiane dhe ndikon në procesin e ovulacionit.

Parandaloni infeksionet që mund të shkaktojnë infertilitet

Dr. Akash Surana theksoi gjithashtu disa masa të rëndësishme për parandalimin e infeksioneve të lartpërmendura dhe ruajtjen e fertilitetit tuaj.

Higjiena e përditshme: Larja e përditshme dhe mbajtja e pjesëve intime të thata janë shumë të rëndësishme. Gjithashtu vini re se përdorimi i tepërt i sapunit ose larja intime nuk rekomandohet pasi bën më shumë dëm sesa mirë.

Praktikat e seksit të sigurt: Shmangni partnerët e shumtë seksualë dhe përdorni prezervativë për të parandaluar IST.

Ushqimi i shëndetshëm: Një vakt i ekuilibruar do të ndihmojë në ndërtimin e imunitetit të fortë dhe parandalimin e infeksioneve të tilla. Hani më shumë perime me gjethe jeshile, sallata, fruta, arra, manaferra dhe proteina

Vaksinimi kundër HPV: Gratë duhet të marrin vaksinën HPV përpara aktivitetit të parë seksual për të parandaluar HPV dhe pasojat e tij

Pirja e ujit: Pirja e 3-4 litra ujë në ditë ndihmon në parandalimin e UTI. Gjithashtu shmangni banjën publike kur është e mundur.

Testimi në kohë: Nëse vëreni ndonjë simptomë bëni vizitë tek mjeku. Diagnoza në kohën e duhur me trajtimin e duhur është shumë e rëndësishme.

Ushtrimi i përditshëm dhe menaxhimi i peshës: Një mënyrë jetese e shëndetshme me menaxhimin e peshës ndihmon në parandalimin e infeksionit dhe ruajtjen e potencialit tuaj të fertilitetit. /tvklan.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here