Në vitin 1415, mbreti Henri V i Anglisë, me rreth 8,000 ushtarë, arriti të shkatërrojë një ushtri franceze në një nga betejat më të famshme dhe më të mëdha të Luftës Njëqind Vjeçare mes Francës dhe Anglisë (1337-1453), në betejën e Azinkourt, ku kishte jo më shumë se 6,000 viktima në të dyja anët. Me shkatërrimin e ushtrisë franceze prej rreth 14,000 ushtarësh, Mbretëria e Anglisë nën mbretin Henri V arriti të pushtojë një pjesë të madhe të territoreve veriore të Mbretërisë franceze.

Sa për krahasim me luftrat epike të arbërorëve të Skënderbeut kundër osmanëve, gjatë rrethimit të parë të Krujës në vitin 1450, Perandoria Osmane sulmoi kështjellën që mbrohej nga rreth 1,500 ushtarë nën udhëheqjen e Vrana Kontit dhe 8,000 ushtarëve që Skënderbeu kishte nën udhëheqje jashtë mureve të kalasë. Osmanët rrethuan kalanë me rreth 100,000 ushtarë nën udhëheqjen e Sulltan Muradit II dhe birit të tij, Mehmetit II, pushtuesit të Kostandinopojës, por që dy herë dështoi në muret e Krujës. Osmanët mbajtën Krujën të rrethuar për 7 muaj dhe përsëri me sulme të mëdha, dështuan të pushtonin kalanë, duke pësuar rreth 20,000 të vdekur vetëm gjatë rrethimit, e me mijëra të tjerë gjatë tërheqjes së ushtrisë osmane.

Vetëm ky krahasim tregon qartazi përmasat e frikshme të luftës shqiptaro-osmane gjatë kohës së Skënderbeut në Mesjetë (1443-1468), pa marrë parasysh betejat e tjera të mëdha të Skënderbeut, si ajo e Torviollit, Albulenës, Ohrit, Pollogut etj, dhe betejat e rezistencën shqiptare që vazhdoi pas vdekjes së tij, si në Rrethimin e Shkodrës (1478-1479). /old.albanian.history

📸 Vizatim nga @kadriumaksim

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here