Nëse termat si “truri i shpendëve” dhe “truri i lepurit” janë ndonjë tregues, truri i kafshëve paraqet shembuj magjepsës dhe të larmishëm të një prej organeve më komplekse të njohura për shkencën.

Truri i kafshëve ndryshon jo vetëm në madhësinë e përgjithshme, por edhe në madhësinë e tyre në lidhje me masën trupore të kafshës.

Mesatarisht, tetë kilogramë, balena e spermës (Physeter macrocephalus) ka trurin më të madh , por ka një masë të përgjithshme trupore prej 45 ton (40 ton metrikë), duke i dhënë asaj një raport truri ndaj trupit prej 1:5,100.

Por cila kafshë ka trurin më të madh në raport me madhësinë e trupit?

Një studim i vitit 2009 në revistën Brain, Behavior and Evolution zbuloi se një gjini veçanërisht e vogël e milingonave ka trurin më të madh për madhësinë e trupit.

Brachymyrmex ka një masë mesatare trupore deri në 0,049 miligramë dhe një masë mesatare të trurit prej 0,006 miligram. Kjo do të thotë se truri i tij është afërsisht 12 për qind e masës së saj trupore, duke i dhënë asaj një raport truri me masën e trupit prej rreth 1:8. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here