259 milje në orë, e barabartë me rreth 417 km / orë! Kjo është shpejtësia mahnitëse e arritur në një fluturim provë të fundit nga helikopteri Sikorsky X2, një raketë e vërtetë që rrëmben primatin e Westland Lynx, i cili që nga viti 1986 mbante rekordin prej 400 km në orë.

Fuqia aerodinamike – X2 u krijua për t’i demonstruar botës aeronautike se, me teknologjinë e duhur (një motor me rotorë të dyfishtë) dhe studime të kujdesshme aerodinamike, helikopterët modernë mund të dyfishojnë shpejtësinë e tyre të lundrimit.

Natyrisht, drejtuesit e Sikorsky nuk mungojnë të nënvizojnë se si avionë të tillë të shpejtë hapin mundësi të reja për t’u përdorur si mjete transporti në vend të mini-avionëve më të shtrenjtë ose si helikopterë shpëtimi.

Inxhinierët e X2, menjëherë pas fluturimit testues, deklaruan se testi shkoi përtej pritjeve të tyre dhe se sfida tjetër do të jetë arritja e shpejtësisë prej 288 miljesh për tani, e barabartë me 463. km/h… më shumë se një helikopter, pra, një Formula 1 e vërtetë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here