Imazhet e largëta bëjnë që unazat e Saturnit të duken të jenë një brez i fortë shkëmbi. Megjithatë, fluturimet dhe studimet e afërta kanë ofruar imazhe të detajuara të unazave, me fotografi të sakta të disa prej objekteve unike që rrotullohen rreth Saturnit.

  • Advertisements –

Unazat e Saturnit janë një sërë fragmentesh shkëmbore dhe të akullta, të cilat shkencëtarët besojnë se janë pjesë hënash, asteroidësh dhe kometash, sipas NASA. Teoria është se këta shkëmbinj gjigantë u thyen në fragmente nën forcën e gravitetit të Saturnit. Rezultati është një kombinim i shkëmbinjve të mëdhenj me madhësi mali dhe grimcave të vogla pluhuri. Shumë nga objektet më të mëdha në unazat e planetit janë të veshura me një shtresë pluhuri.

Përpara vitit 1979, shkencëtarët mendonin se Saturni ishte i vetmi planet në sistemin diellor me unaza. Tani e dimë se, ndërsa të gjithë planetët tërheqin objektet hapësinore në unaza, unazat e Saturnit janë më të shndritshmet dhe shtrihen afër njëra-tjetrës.

Unazat e ndritshme të Saturnit mbajnë fragmente hapësinore që janë më të reja se vetë planeti. Sipas një raporti të vitit 2019 nga BBC, të dhënat nga misioni amerikano-evropian Cassini zbuluan se unazat mund të jenë deri në 10 milionë vjet të reja dhe jo më të vjetra se 100 milionë vjet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here