Duke konsumuar çokollatë, ju mund të ulni presionin e gjakut. Një studim i Universitetit të Surrey zbuloi se njerëzit që merrnin suplemente kakao kishin presion më të ulët të gjakut dhe enë gjaku më të zgjeruara brenda tre orëve. Pilulat super të koncentruara kishin po aq flavanole sa rreth 500 g çokollatë të zezë.

Autori i studimit, profesori Christian Heiss, tha: “Ndikimi pozitiv i flavanoleve të kakaos në sistemin tonë kardiovaskular është i pamohueshëm. “Ne kemi përdorur shumë flavanole, por disa çokollatë të zezë gjithashtu kanë sasi të konsiderueshme”.

Marrja mesatare e flavanoleve është rreth tre herë më pak se sa duhet për të ndjerë efektet, kështu që mendoj se edhe nëse njerëzit do ta rrisnin pak, ata do të përfitonin. Një dietë 100 për qind me çokollatë sigurisht që do të shkaktonte probleme të tjera, por mund të merrni dhe nga vera e kuqe, boronicat dhe spinaqi. Një në tre britanikë ka presion të lartë të gjakut dhe kjo rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Studimi, i botuar në revistën Frontiers in Nutrition, pa 11 njerëz që alternonin ditët mes pilulave të kakaos ose një placebo gjatë jetës së tyre normale të përditshme.

Ai zbuloi se presioni i gjakut ishte më i ulët në ditët që ata merrnin kakao dhe se enët e tyre të gjakut ishin më të afta të rriteshin dhe tkurren. Suplementet nuk e ulnin presionin e gjakut në ditët kur ai ishte tashmë i ulët, gjë që mund t’i jepte një avantazh ndaj medikamenteve aktuale. Profesor Heiss shtoi: “Hapi tjetër është testimi i tij te pacientët për të parë nëse është i dobishëm.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here