Nëse nuk zgjoheni të freskët çdo mëngjes, patjetër që diçka po ndodh. Kjo është arsyeja pse më poshtë do të shpjegojmë shkaqet pse zgjoheni të lodhur dhe si të ndaloni ciklin vicioz të përgjumjes.

Arsyet pse zgjoheni të lodhur

Inercia e gjumit

Nëse nuk keni dëgjuar kurrë për të, apnea e gjumit është termi teknik për grogginess tipike në mëngjes. Kjo është arsyeja pse mund të ndiheni të çorientuar pasi ngriheni nga shtrati, truri juaj në thelb po zgjohet.

Studimet kanë treguar se qarkullimi i gjakut në tru është më i ngadalshëm deri në 30 minuta pas zgjimit në krahasim me para se të flini. Privimi i gjumit zakonisht zgjat më shumë pas netëve të gjumit të pamjaftueshëm, veçanërisht nëse ato netë janë të njëpasnjëshme. Edhe pse mund të jetë e bezdisshme të mos kesh energji të menjëhershme kur zgjohesh, disa shkencëtarë besojnë se inercia e gjumit ju ndihmon të bini përsëri në gjumë shpejt dhe parandalon zgjimet e padëshiruara.

Ekspozimi ndaj dritës blu

Besoni ose jo, koha që kaloni para ekranit ndikon seriozisht në gjumin tuaj, veçanërisht në cilësinë e tij. Më konkretisht, përdorimi i kompjuterëve, tabletave, celularëve dhe televizorit shumë afër kohës së gjumit mund të parandalojë çlirimin e melatoninës dhe të vonojë fillimin e gjumit. Pra, është mirë t’i mbyllni ato një orë para se të flini, në mënyrë që të shmangni ekspozimin shtesë.

Higjiena e dobët e gjumit

Të kesh higjienë të mirë të gjumit do të thotë të mbash një mjedis dhe një rutinë të përditshme që promovon gjumë të qetë. Bërja e ndryshimeve të vogla në dhomën e gjumit ose orët e gjumit mund të bëjë ndryshimin. Sigurohuni që të flini në një shtrat të rehatshëm që ju mbështet nga koka te këmbët. Jastëkët janë po aq të rëndësishëm, kështu që është mirë të gjeni një që i përshtatet stilit tuaj të gjumit, pavarësisht nëse jeni një fletar anash ose keni nevojë për mbështetje për qafën.

Pini shumë kafeinë ose alkool

Kafeina është një stimulues dhe marrja e saj pasdite mund të ndikojë tek ju më shumë sesa mendoni, pasi disa njerëz e metabolizojnë kafeinën më ngadalë se të tjerët.

Alkooli gjithashtu mund të prishë fazat REM të gjumit, duke ju penguar të hyni në gjumin e thellë të nevojshëm për rikuperim. Kjo është arsyeja pse është më mirë të shmangni secilën nga këto substanca deri në katër orë para gjumit.

Çrregullimi i gjumit

Çrregullimet e gjumit, të tilla si pagjumësia dhe apnea obstruktive e gjumit, shpesh ju pengojnë të flini siç duhet. Kryesisht njerëzit me apnea të gjumit janë të prirur të ndihen të lodhur edhe pas një gjumi të plotë. Shenjat kryesore të apnesë së gjumit janë gërhitja e rëndë dhe përgjumja gjatë ditës dhe kërkohet një test gjumi për diagnozën.

Gjenetike

Është e vërtetë që disa njerëz janë nga natyra bufat e natës dhe të tjerët janë tipa mëngjesi. Këto janë zakonisht të paracaktuara gjenetikisht dhe mund të modifikohen në një farë mase, por zakonisht, njëra nuk mund të zëvendësohet nga tjetra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here