Një gjirafë ose mëz i porsalindur duhet të mësojë të ecë në këmbë sa më shpejt që të jetë e mundur për të shmangur grabitqarët.

Kafshët lindin me rrjete të koordinimit të muskujve të vendosura në palcën e tyre kurrizore.

Megjithatë, mësimi i koordinimit të saktë të muskujve dhe këmbëve kërkon ca kohë.

Sidoqoftë, janë reflekset e kontrollit motorik që ndihmojnë kafshën të shmangë rënien dhe lëndimin e tyre gjatë përpjekjeve të para të ecjes.

Në këtë drejtim, studiuesit në Institutin Max Planck për Sistemet Inteligjente (MPI-IS) në Shtutgart kryen një studim kërkimor për të zbuluar se si kafshët mësojnë të ecin dhe të mësojnë nga pengimi, përcjell Telegrafi.

Ata ndërtuan një robot me katër këmbë, në madhësinë e qenit, që i ndihmoi të kuptonin detajet.

“Si inxhinierë dhe robotikë, ne kërkuam përgjigjen duke ndërtuar një robot që përmban reflekse ashtu si një kafshë dhe mëson nga gabimet”, thotë Felix Ruppert, një ish-student doktorature në grupin kërkimor Dynamic Locomotion në MPI-IS. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here