Shkolla e shqiptarëve (Scuola degli albanesi) u themelua në Venedik (Venezia) të Italisë nga të mërguarit shqiptarë rreth viteve 1500-1504 dhe frekuentohej nga fëmijët e familjeve shqiptare të mërguara dhe të vendosura në Venedik dhe në Istria.

Si tekste mësimi u përdorën edhe veprat e dy humanistëve shqiptarë Marin Beçikemi dhe Marin Barleti. I pari ka qenë dhe mësues në këtë shkollë. Shkolla e shqiptarëve, me vlera historike në fushën e artit, u ndërtua me kontributet e bashkëvëllazërisë të të mërguarve shqiptarë të Venedikut, e cila ishte mjaft e organizuar në atë kohë. Aty bënin pjesë edhe humanistë të tjerë si Viktor Karpaçi (1455-1525), Mark Bazaiti (1460-1530) dhe Nikollë Leonik Tomeu (1456-1531).

Mëso më shumë: https://diasporashqiptare.al/…/rendesia-historike-e…/

#diasporashqiptare#unëjamshqiptar#botimediaspora#ministriaersimit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here