Shkalla e mbijetesës nga kanceri ka patur përmirësime drastike në dekadën e fundit, por mbijetesa nga kanceri i pankreasit është e rrallë. Kjo është pjesërisht për shkak të kohës së shfaqjes së simptomave, të cilat shpesh shfaqen pasi kanceri është përhapur.

Dhe sa më vonë të bëhet diagnoza, aq më të pakta janë shanset për të marrë trajtim kurativ. Një shenjë e sëmundjes mund të jetë dhimbja që intensifikohet kur jeni shtrirë.

Kur simptomat e kancerit të pankreasit fillojnë të shfaqen, ato zakonisht përfshijnë një zverdhje të lëkurës dhe të bardhës së syve.

Kjo shkaktohet nga një akumulim i bilirubinës – një substancë e errët e krijuar nga mëlçia.Mjekët shpesh e quajnë kancerin e pankreasit një ‘sëmundje të heshtur’ sepse nuk ka shumë simptoma të dukshme që herët.

Gjithashtu, aktualisht nuk ka teste specifike që mund të gjejnë me besueshmëri kancerin për njerëzit që nuk kanë simptoma.Kur njerëzit kanë simptoma, ato shpesh janë të ngjashme me simptomat e problemeve të tjera mjekësore, të tilla si ulçera ose pankreatiti. Megjithatë, ndërsa sëmundja përparon, simptomat mund të përfshijnë dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, në pjesën e sipërme të shpinës ose në krahë.

Kjo dhimbje shpesh përshkruhet si “e plogët” dhe mund të vijë dhe të shkojë. Zakonisht ndodhet në pjesën e sipërme të barkut ose në mes ose në pjesën e sipërme të shpinës.Kjo ndoshta shkaktohet nga një tumor që është formuar në trupin ose bishtin e pankreasit, sepse mund të shtypë shtyllën kurrizore.

Përndryshe, dhimbja mund të fillojë në mes të barkut dhe të rrezatojë poshtë shpinës.Dhimbja mund të jetë më e keqe kur jeni shtrirë dhe shpesh mund të lehtësohet duke u përkulur përpara.Për shkak se kanceri shkatërron qelizat që prodhojnë insulinë, nivelet e sheqerit në gjak mund të rriten tepër.

Kjo është arsyeja pse profesionistët shëndetësorë këshillojnë këdo me një diagnozë të dyshimtë që të paraqitet për vlerësime.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here