Hulumtimi i ri ka zbuluar se pak më shumë se një e treta e njerëzve kontrollojnë mushkëritë e tyre kur duhet ta bëjnë këtë. Ja çfarë duhet të dini për shenjat, simptomat dhe faktorët e rrezikut të kancerit të mushkërive.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive?

Kanceri i mushkërive nuk shkakton gjithmonë simptoma derisa të fillojë të përhapet. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë shenja të hershme të sëmundjes, prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm.

Këto simptoma shpesh mund të shkaktohen nga diçka tjetër përveç kancerit të mushkërive, por nëse i përjetoni ato është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj menjëherë në mënyrë që të gjendet shkaku. Nëse është kancer mund të trajtohet në fazat e hershme.

Sipas Cancer.org, simptomat më të zakonshme të kancerit të mushkërive janë:

Një kollë që është e vazhdueshme ose përkeqësohet

Kollitja me gjak ose pështymë/gëlbazë ngjyrë ndryshku

Dhimbja e gjoksit u përkeqësua me frymëmarrje të thellë, kollë ose të qeshur

Ngjirja e zërit

Humbja e oreksit

Humbje peshe e pashpjegueshme

Frymëmarrje e shkurtër

Ndjenjë lodhje ose dobësi.

Nëse kanceri i mushkërive përhapet në pjesë të tjera të trupit, ai gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të tjera si:

Dhimbje kockash (dhimbje shpine ose ije)

Ndryshimet në sistemin nervor si dhimbje koke, dobësi ose mpirje të krahut ose këmbës, marramendje, probleme të ekuilibrit ose konvulsione nëse kanceri përhapet në tru

Zverdhja e lëkurës dhe e syve (verdhëza) nëse kanceri përhapet në mëlçi

Ënjtje e nyjave limfatike si në qafë ose mbi kockën e klavikulës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here