Ilaçet kundër dhimbjeve përdoren për të trajtuar dhimbje të ndryshme. Doza e rekomanduar ditore është afërsisht 200-400 mg, dhe maksimumi 1200 mg. Përdorimi i tepërt i qetësuesve dihet se shkakton probleme të shumta dhe serioze në stomak.

Ibuprofeni mund të shkaktojë “efekte anësore të lidhura me stomakun”, paralajmëroi organizata bamirëse Versus Arthritis.

Njerëzit që kanë urth ose dispepsi gjatë përdorimit të ibuprofenit këshillohen të flasin me mjekun e tyre.

Përdorimi afatgjatë i ibuprofenit nuk rekomandohet sepse ai “rrit rrezikun e problemeve të qarkullimit të zemrës”. Një rrezik i tillë është më i theksuar tek ata që kanë rreziqe të tjera për sëmundjet e zemrës. “Ibuprofeni mund të shkaktojë ulcera në stomak ose në zorrë, veçanërisht nëse merret për një kohë të gjatë ose në doza të mëdha nga goja”, paralajmëron NHS britanike.

“Nëse keni nevojë ta merrni për një kohë të gjatë, mjeku juaj mund të përshkruajë gjithashtu një ilaç për të ndihmuar në mbrojtjen e stomakut tuaj”, shtojnë nga NHS.

Probleme të tjera të stomakut për shkak të ibuprofenit mund të përfshijnë gjakderdhje ose perforime në stomak ose zorrë.

Ibuprofeni është një qetësues i përditshëm që përdoret për një sërë sëmundjesh, jo vetëm për artritin. Autoriteti Kombëtar i Shëndetit Britanik ka theksuar se ibuprofeni mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar simptomat e koronavirusit, dhimbjet menstruale, dhimbjet e dhëmbëve dhe ndrydhjet.

Njerëzit që marrin ibuprofen këshillohen të mos e përziejnë me aspirinë ose naproksen pa u konsultuar me mjekun.

Sipas NHS, ju nuk duhet të merrni ibuprofen nëse keni gulçim, rrufë ose reaksione të lëkurës pas marrjes së aspirinës ose barnave të tjera antiinflamatore josteroide (NSAIDs), siç është naprokseni.

Ju gjithashtu duhet të shmangni këtë ilaç kundër dhimbjes nëse jeni shtatzënë, shton autoriteti shëndetësor. Për t’u siguruar që tabletat, kapsulat, granulat ose lëngjet ibuprofen janë të sigurta për ju, tregoni mjekut ose farmacistit nëse:

përdoret për të pasur gjakderdhje stomaku ose perforim të stomakut të shkaktuar nga barnat antiinflamatore jo-steroide

në mënyrë të përsëritur ka pasur gjakderdhje në stomak ose ulcerë stomaku shumë herë

ju keni një problem shëndetësor që do të thotë se keni një shans të shtuar për gjakderdhje

keni dështim të rëndë të zemrës, dështim të rëndë të veshkave ose dështim të rëndë të mëlçisë

po përpiqeni të mbeteni shtatzënë

keni presion të lartë të gjakut që nuk është nën kontroll

keni sëmundje të zemrës ose insuficiencë të lehtë deri në mesatare të zemrës, ose keni pasur ndonjëherë një goditje në tru

keni probleme me veshkat ose mëlçinë

keni astmë, ethe bari ose alergji

keni sëmundjen e Crohn ose kolit ulceroz

keni herpes – marrja e ibuprofenit mund të rrisë mundësinë e disa infeksioneve dhe reaksioneve të lëkurës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here