6.1 C
Pristina
Monday, May 16, 2022
Home KËSHILLA Çfarë e shkakton lodhjen e vazhdueshme të syve

Çfarë e shkakton lodhjen e vazhdueshme të syve

Faktorë të tjerë që përkeqësojnë problemin me sytë janë: ajri i ndotur, mënyra e gabuar e të qëndruarit në këmbë ose ulur por edhe ngulitja e syve në ekran për një kohë të gjatë.


Okulistët thonë se sytë e njeriut nuk janë imunë ndaj lodhjes. Sipas tyre, lodhja mund të ndodhë nga sforcimi ose përdorimi afatgjatë i kompjuterit, telefonit e të tjerë. Sytë e njeriut kanë tre grupime muskujsh.

Secili prej tyre punon fort, sidomos kur ne lexojmë ose përdorim kompjuterin për një kohë të gjatë, por edhe faktorë të tjerë që do i mësoni më poshtë. Përdorimi dhe sforcimi i muskujve nxit lodhjen dhe dobësimin e shikimit

Simptomat e Lodhjes së Syve

Disa prej simptomave më të zakonshme të lodhjes së syve janë:
Djegie, kruarje dhe dhimbje të syve
Lotim ose tharje e syve
Shikim i mjegulluar
Dhimbje koke,
Dhimbje të shpatullave, shpinës dhe qafës.
Ndjeshmëri e lartë ndaj dritës
Vështirësi në përqendrim
Vështirësi në hapjen e syve.
Shkaktarët Kryesorë të Lodhjes së Syve

Disa prej shkaktarëve më të mëdhenj të lodhjes së syve janë:

Përdorimi i pajisjeve dixhitale,
Leximi afat-gjatë dhe i tepruar e pa pushim
Udhëtimet e gjata me makinë që kërkojnë përqendrim maksimal,
Ekspozimi ndaj dritës së fortë ose të zbehtë për një kohë të gjatë.
Tharja e syrit,
Stresi dhe lodhja
Ekspozimi afat-gjatë ndaj ajrit të kondicionuar ose shumë të ngrohtë
Kompjuteri i lodh sytë më shumë se librat sepse:
Njerëzit kanë tendencën të pulisin më pak sytë dhe pulitja është thelbësore për lubrifikimin e syve
Ekrani reflektohet
Ekrani kërkon një pikëpamje të duhur
Ekrani ka kontrast të ulët.
Faktorë të tjerë që përkeqësojnë problemin me sytë janë: ajri i ndotur, mënyra e gabuar e të qëndruarit në këmbë ose ulur por edhe ngulitja e syve në ekran për një kohë të gjatë.

Lodhja e syve mund të jetë rraskapitëse dhe sfilitëse. Ajo nxit lodhjen fizike por edhe ndikon ndjeshëm tek aftësia e njeriut për tu përqendruar.

Ekspertët rekomandojnë adresimin e problemit sa më parë duke bërë një vizitë tek okulisti dhe mos abuzuar me pajisjet dixhitale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Turma që iu fut valles deri në vdekje: Murtaja e kërcimit që tronditi Strasburgun

Në vitin 1518, një “'murtajë kërcimi" bëri që banorët e qytetit francez Strasburg, që thuhet se kërcenin në mënyrë të pakontrolluar për...

Nga e hëna në të diele, mësoni oraret më të mira për të postuar në Instagram

Mediat sociale vërshojnë jetën tonë! Patjetër që për të hyrë në procesin e leximit të këtij artikulli, ju keni llogarinë tuaj personale...

Ilaçi që zhduk zbokthin

I keni provuar të gjitha medikamente kundër zbokthit dhe nuk keni gjetur shërim? Nëse jeni mërzitur nga ky problem...

Nëse bojleri juaj bën këtë zhurmë, hiqeni menjëherë nga priza

Në rast shpërthimi, bojleri mund të shkaktojë dëme të mëdha materiale apo edhe të marrë jetë. Sipas ekspertëve, bojleri mund të shpërthejë...

Recent Comments