6.1 C
Pristina
Monday, May 16, 2022
Home KULTURË Trashëgimia kulturo-historike e Kosovës argumenton autoktoninë iliro dardano-arbëroro-shqiptare...

Trashëgimia kulturo-historike e Kosovës argumenton autoktoninë iliro dardano-arbëroro-shqiptare…

NGA: SAMI ARIFI

Popullata iliro-arbërore dhe gjetja e tyre përballë qytetërimit Perëndimor Romak dhe Lindor Bizantin gjatë gjithë mesjetës arriti t’i ruante tiparet etno-kulturore për të hyrë si populli i veçantë në historinë moderne…

-Trashëgmia Kulturo-historike e trevave të Kosovës ruan dëshmit që nga fillimet e neolitit (6000-2600 p.e.s), vendbanimet e para ishin ngritur që nga ajo kohë Gladnica (Graçanicë), Rakoshi (Istog), Fatosi e Lushnja (Mitrovicë), Reshtani e Hisari (Suharekë), Runiku (Skënderaj) e shumë të tjera…

-Revat e Kosovës kanë qenë të banuara me iliro-dardan që nga koha e bronzit dhe se ky territor ishte shumëfish, më i gjerë edhe i gjatë, me një shtrirje më të madhe se që është sot….

-Ilirët ishin një nga popullsit më të mëdha të Evropës, madje ata ishin të parët që populluan Evropën me njerëz dhe se emri që mbanë sot Evropa, është nga emri i bijës së Pellazgut që quhej Evropë…

-Për lashtësinë e ilirëve (dardanëve) kanë lënë shkrime nga lashtësia si: Herodoti (në shek. V p.e.s), ku bën me dije se territori i sotëm ishte pjesë përbërse e trojeve ilire. Edhe Polineu bën sqarime për organizimin e shtetit dardan nga gjysma e parë e shek. III p.e.s, pastaj gjeofrafi i shquar Ptolemeu ofronë të dhëna për shtrirjen gjeografike të Dardanisë që mund të ndiqen përmes kufijve verior Novi-Pazar-Nish gjithë trevat e Kosovës dhe Maqedonisë Veriperëndimore me kryeqendër Shkupin…

-Në një periudhë krize hyri perandoria Romake nga fundi i shek. III dhe fillimi i shek. IV gjatë ndarjes së saj në vitin 395, ku, Kosova ishte përfshirë në provincën e Dardanisë sikurse edhe provincat tjera ilire që hynë në Perandorinë Romake të Lindjes, në Perandorinë Bizantine…

-Dardanët të cilët i kishin mbijetuar romanizimit dhe që i mbijetuan migracioneve sllave dualën në mesjetë me emrin alban (arbër)…

-Ca linguistë të shquar shpjegojnë sipas trajtës Shkupi, etimologjinë e etnonimit Shkypetar nga na del edhe emri i vendit Shkypeni…

-Zhvillimet edhe të emrave të qyteteve të tajtës fonetike iliro-shqipe janë emrat e qyteteve të shumta si: Nishi (Naisus), Binça (Arribantium), Lipjani (Ulpiana), Sharri (Skardue) e shumë e shumë të tjera…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Turma që iu fut valles deri në vdekje: Murtaja e kërcimit që tronditi Strasburgun

Në vitin 1518, një “'murtajë kërcimi" bëri që banorët e qytetit francez Strasburg, që thuhet se kërcenin në mënyrë të pakontrolluar për...

Nga e hëna në të diele, mësoni oraret më të mira për të postuar në Instagram

Mediat sociale vërshojnë jetën tonë! Patjetër që për të hyrë në procesin e leximit të këtij artikulli, ju keni llogarinë tuaj personale...

Ilaçi që zhduk zbokthin

I keni provuar të gjitha medikamente kundër zbokthit dhe nuk keni gjetur shërim? Nëse jeni mërzitur nga ky problem...

Nëse bojleri juaj bën këtë zhurmë, hiqeni menjëherë nga priza

Në rast shpërthimi, bojleri mund të shkaktojë dëme të mëdha materiale apo edhe të marrë jetë. Sipas ekspertëve, bojleri mund të shpërthejë...

Recent Comments