Ideja e një reaksioni të ndarjes bërthamore as që ishte teorizuar deri në fillim të shekullit të 20-të.
Për më tepër, reagimi i parë i suksesshëm i ndarjes së kontrolluar ndodhi në fund të vitit 1942.
Duke qenë një zhvillim kaq i vonë dhe i ndërlikuar, shkencëtarët u tronditën kur në 1976 zbuluan një reaktor të lashtë bërthamor të varrosur thellë nën tokën që sot njihet si shteti i Gabonit.
Aspekti më i pabesueshëm i zbulimit ishte se reaksioni i ndarjes që ishte gjetur atje datonte 2 miliardë vjet i vjetër.

Fakte Interesante

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here