6.1 C
Pristina
Tuesday, January 25, 2022
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Lembi/ Lembus anije e lashtë ILIRE

Lembi/ Lembus anije e lashtë ILIRE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Vetëm për lexuesit e Gazeta Diplomacia

Ishte një anije e lashtë ilire, ishte i vogël dhe i lehtë,

Ishte një anije luftarake e shpejtë dhe e manovrueshme, e aftë të mbante 50 burra përveç kalorësve.Mund tju interesojë

Zaradite €1200 evra na dan uz Bitkoin u 2020 godiniSponsored by MonadPlug

Wilkes, p. 157; Polybius, 2.3.

Ishte galeria e përdorur nga piratët ilirë.

Wilkes, p. 163

Ilirët i përdorën në Medion nën Agronin , dhe në Elis, Messene, Phoenice, Issa, Epidamnus, Apollonia, Corcyra dhe Paxus nën Teutën .

Philip V i Maqedonisë e përdori lembi gjatë Luftës së Parë Maqedonase

Walbank, p. 69, Polybius, 5.109.

A lembus was an ancient Illyrian galley, with a single bank of oars and no sails. It was small and light, with a low freeboard. It was a fast and maneuverable warship, capable of carrying 50 men in addition to the rowers. It was the galley used by Illyrian pirates. Illyrians used them at Medion under Agron, and at Elis, Messene, Phoenice, Issa, Epidamnus, Apollonia, Corcyra and Paxus under Teuta. Philip V of Macedon used lembi during the First Macedonian War.

All’interno della Darsena Romana del Porto di Civitavecchia, esattamente dietro le mura dell’Antica Rocca, è possibile ammirare la bellissima ricostruzione di una sezione di Liburna, antica nave da guerra della flotta romana.

Anijet e lashta Liburne Ilire/ po edhe anijet e lashta romake ishin ilire

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Do habiteni/Receta që mban zemrën e shëndetshme

Limoni dhe hudhra përdoren zakonisht për të marinuar mishin ose për t’i shtuar më shumë shije sallatës. Por duket...

Nën këmbët tona, shkencëtarët zbulojnë shenja të një strukture të fshehur brenda bërthamës së Tokës

Shkencëtarë kanë zbuluar shenja të një strukture të fshehur brenda bërthamës së Tokës. Duke folur për këtë zbulim ata janë shprehur se...

“Gjuha shqipe është më e vjetër se greqishtja dhe latinishtja”

Në librin “Etnologjia e Shqiptarëve” , Kristo Frashëri na e paraqet zbërthimin që Sami Frashëri i kishte bërë...

Darka e Lamës!

Siç dihet nga e kaluara jonë e lashtë ndër vite, shqiptarët kanë trashëguar doke dhe tradita të sakrifikimit, përkujtimit, gëzimit dhe falenderimit.

Recent Comments