A e gjeni fjalën e duhur ose përpunoni informacione të reja? Këto janë vetëm disa nga vështirësitë njohëse afatgjata me të cilat përballen njerëzit që kanë përjetuar COVID-19 dhe janë më të zakonshme sesa mendohej më parë.

I publikuar në revistën shkencore “Jama”, një studim i ri tregon se këto vështirësi janë shumë herë më të pranishme tek ish-pacientët e shtruar në spital për COVID-19 sesa ata që kishin një formë më të lehtë të sëmundjes dhe trajtoheshin në shtëpi.

Ekziston një ndryshim i madh kur bëhet fjalë për gjetjen e fjalës së duhur: 13 për qind e pacientëve që trajtoheshin në shtëpi e hasën atë vështirësi, krahasuar me 35 për qind të atyre që u shtruan në spital.

Sa i përket vëmendjes, shifrat janë pesë dhe 15 për qind, që është rasti me të shtruarit, dhe 12 për qind e personave që kanë pasur një formë më të lehtë kanë vënë në dukje vështirësitë me kujtesën, krahasuar me 39 për qind të pacientëve që janë shtruar.

Studimi bazohet në të dhënat nga 740 pacientë të regjistruar në Grupin Spitalor të Mount Sinai në SHBA.

Gratë përbënin 63 për qind të pjesëmarrësve në studim. Pacientët kishin më së shumti vështirësi për të kujtuar disa gjëra dhe çdo i katërti person i përfshirë në studim u përball me këtë.

Ajo që pasoi ishte një problem me gjetjen e fjalës së duhur, si dhe përpunimin më të ngadaltë të informacionit.

Studimi përfshiu vetëm pacientë që ishin në kontakt me personelin mjekësor, raporton KP.

Efektet njohëse afatgjata të COVID-19 janë pjesë e një sërë problemesh shëndetësore me të cilat duhet të përballen njerëzit që kanë përjetuar sëmundjen infektuese.

Më shumë se 200 simptoma shoqërohen me COVID afatgjatë dhe ka shumë fenomene të tjera që janë të vështira për t’u dalluar, si depresioni dhe çrregullimet psikosomatike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here