6.1 C
Pristina
Thursday, September 16, 2021
Home KËSHILLA Ky ushtrim i thjeshtë për sytë mund të ndihmojë kundër humbjes së...

Ky ushtrim i thjeshtë për sytë mund të ndihmojë kundër humbjes së shikimit

Ne shikojmë vazhdimisht telefonat tanë dhe pajisjet e tjera, të cilat mund të çojnë në tendosje digjitale të syve dhe simptoma si sytë të thatë, dhimbje koke dhe acarim.

Fatmirësisht, një ushtrim i thjeshtë, i miratuar nga ekspertët, i cili merr vetëm pak sekonda, mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit të syve dhe ngadalësojnë shenjat e humbjes së shikimit!

Robert C. Layman, President i shoqatës Optometrike Amerikane, e rekomandon rregullin 20-20-20. Rregulli 20-20-20 do të thotë: Përderisa shikoni ekranin për një periudhë të gjatë, bëni një pauzë çdo 20 minuta për të parë gjashtë metra larg në distancë për 20 sekonda.

Mos harroni t’i mbyllni sytë herë pas here ndërsa po e bëni këtë për të shmangur tharjen e syve. Ky truk i’u jep syve tuaj një pushim shumë të nevojshëm nga ekspozimi i vazhdueshëm i dritës së kaltër që mund të shkaktojë simptoma të syve të thatë dhe dëmtim të shikimit.

Layman tha për Woman’s World pse rregulli 20-20-20 është kaq i rëndësishëm, veçanërisht kur plakemi: “Probleme të pakorrigjuara të shikimit si largpamësia dhe astigmatizmi, fokusimi i pamjaftueshëm i syve ose aftësitë e koordinimit të syve dhe ndryshimet e plakjes së syve, të tilla si presbiopia, të gjitha mund të kontribuojnë në zhvillimin e simptomave vizuale kur përdorni një kompjuter ose pajisje me ekran digjital”.

Ai tha: “Rreziku i problemeve të lidhura me shikimin është më i madh për të rriturit që kalojnë dy ose më shumë orë të vazhdueshme duke parë ekranet çdo ditë. Gjithashtu, hulumtimet e mëparshme vlerësojnë se të paktën 50 për qind e përdoruesve të kompjuterit kanë një formë problemesh që lidhen me shikimin për shkak të shikimit të vazhdueshëm të ekraneve të tyre”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë...

Ja si dukej kalendari i lashtë Shqiptar

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë...

Si e bëjnë bletët mjaltin?

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit. 1. Mjalti...

Misteri/ Uji merr ngjyrën e gjákut ashtu siç përmendet edhe në Bibël

Në rajonin Biblik të Moabit në Jordani ka ndodhur një fenomen shumë i çuditshëm, teksa një pellg uji pranë Detit të Vdékur...

Recent Comments