6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Urdhri i ’43: Për çdo gjerman të vrarë, të varen 10 shqiptarë

Urdhri i ’43: Për çdo gjerman të vrarë, të varen 10 shqiptarë

Një urdhër i komandës gjermane që tregon qartë natyrën e pushtimit si edhe masat që duheshin marrë kundër popullsisë shqiptare, nëse partizanët sulmonin ushtrinë gjermane. Urdhri daton 17 shtator 1943.

Sipas këtij urdhri të divizionit I alpin, për çdo ushtar gjerman të vrarë apo plagosur duhej të pushkatoheshin ose vareshin 10 shqiptare.

Po ashtu, në çdo kamion ushtarak, me të cilin transportoheshin furnizimet e ushtrisë, duhej të merreshin edhe 3-4 shqiptarë, të cilët duhet të ekzekutoheshin menjëherë në vendin e pritës ndaj kamionit.

Duhet të nënvizohet fakti që, ky urdhër është lëshuar vetëm 8 ditë pas pushtimit.

Më poshtë përkthimi i plotë i dokumentit, që është nxjerrë nga arkivi ushtarak gjerman në Freiburg:

“Divizioni I alpin

Ic (oficeri i shtabit për zbulimin – shën. im)

Vendkomanda e divizionit, me 17.9.1943

Drejtuar: kapitenit von Eyb, Korçe

Gjenerali Stettner ka urdhëruar:

  1. për çdo ushtar gjerman të vrarë ose plagosur në ndonjë pritë të organizuar nga banditet; të pushkatohen ose varen në vendin e pritës 10 civilë.
  2. Në çdo kamion me furnizime duhet të transportohen edhe 3-4 civile, të cilët duhet të pushkatohen menjëherë nëse kamioni sulmohet.

Përvoja të kësaj natyre duhet të raportohen në vazhdimësi të Ic i divizionit.

Për komandantin e divizionit

Oficeri i parë i shtabit

Me porosi

(Nënshkrimi)

Toger dhe Ic”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments