Një shpërthim bërthamor në lartësi të madhe mund të trondisë fushën magnetike të Tokës, sipas hulumtimit të ri të udhëhequr nga Shërbimi Gjeologjik i Shteteve të Bashkuara (USGS). Do të shkaktonte stuhi gjeomagnetike veçanërisht të trazuara dhe të papritura: fenomeni tashmë ka ndodhur në vitet 1960, në kuadrin e testeve bërthamore në atmosferë të kryera pikërisht nga Shtetet e Bashkuara.

Siç kanë qenë në gjendje të verifikojnë studiuesit pas analizimit të rasteve të ndryshme, bómbat bërthamore aktivizojnë një fenomen të quajtur impuls elektromagnetik (EMP), një shpërthim i fortë rrezatimi që mund të jonizojë atmosferën dhe të spërkasë tokën me grimca dytësore të ngjashme me rrezet kozmike.

Rreth viteve 1960, fuqitë e asaj kohe filluan një seri testesh të ndryshme bërthamore. Për shembull, më 9 korrik 1962, ushtria amerikane shpërtheu një kokë termonukleare mbi Oqeanin Paqësor, duke gjeneruar një fenomen që tronditi të gjithë atë rajon të globit.

Mijëra dëshmitarë raportuan aurora në qiell: ato nuk ishin ngjarje natyrore, por “aurora bërthamore” të vërteta të prodhuara nga ndikimi i shpërthimit. Radiot u çmendën, dritat e rrugës u fikën dhe alarmet ranë. Në fund të fundit, çdo pajisje elektrike ndjeu fuqinë e pulsit elektromagnetik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here