6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home SHKENCË/TECH Studim/ Lënda e parë në univers mund të ketë qenë një lëng...

Studim/ Lënda e parë në univers mund të ketë qenë një lëng i përsosur

Shkencëtarët kanë rikrijuar lëndën e parë që u shfaq pas Shpërthimit të Madh në Përplasësin e Madh të Hadronit.

Duke shkatërruar së bashku grimcat e plumbit me 99.9999991% shpejtësinë e dritës, shkencëtarët kanë rikrijuar lëndën e parë që u shfaq pas Big Bengut. 

Nga rrënoja doli një lloj fillestar lënde i njohur si plazma quark-gluon, ose QGP. Ai zgjati vetëm një fraksion të sekondës, por për herë të parë, shkencëtarët ishin në gjendje të hetonin karakteristikat e lëngshme të plazmës – duke gjetur që ajo të ketë më pak rezistencë ndaj rrjedhjes se çdo substancë tjetër e njohur – dhe të përcaktojë se si evoluoi në momentet e para në universin e hershëm. 

“Ky [studim] na tregon evolucionin e QGP dhe përfundimisht [mund të] sugjerojë se si evoluoi universi i hershëm në mikrosekondën e parë pas Big Bang”, tha bashkëautori Ju Zhou, profesor i asociuar në Institutin Niels Bohr, Universiteti të Kopenhagës në Danimarkë.

Pas Big Bengut, universi mendohej të ishte një “supë me energji” përpara se të zgjerohej me shpejtësi gjatë një periudhe të njohur si inflacioni, i cili lejoi universin të ftohet mjaftueshëm sa të formohej materia. Entitetet e para që mendohet të shfaqen ishin kuarkët, një grimcë themelore dhe glunet, të cilat mbajnë forcën e fortë që ngjit kuarket së bashku. Ndërsa universi ftohet më tej, këto grimca formuan grimca nënatomike të quajtura hadrone, disa prej të cilave i njohim si protone dhe neutrone. 

Shkencëtarët krijuan këtë zierje të butë në thërrmuesin më të madh të atomit në botë, Large Hadron Collider (LHC) në kufirin e Gjenevës, në Zvicër. Duke thyer bërthamat e rënda atomike së bashku, shkencëtarët mund të krijojnë një top zjarri të vogël që shkrin në mënyrë efektive grimcat në format e tyre fillestare për një fraksion të sekondës. 

Shkencëtarët mendojnë se ata krijuan për herë të parë një QGP në vitin 2000, por grupi i fundit, i raportuar në internet në 11 maj 2021 në revistën Physics Letters B, ishte hera e parë që ata mund të kontrollonin karakteristikat e lëngut në detaje. Meqenëse plazma zgjati vetëm 10 deri në minus 23 sekonda, shkencëtarët përdorën simulime të reja kompjuterike së bashku me të dhënat që mblodhën nga një instrument i quajtur ALICE – shkurt për A Experiment Ion Collider Experiment – në përshpejtuesin për të kuptuar vetitë e lëndës dhe si mund të ketë ndryshuar midis çastit që u formua dhe kur u kondensua në hadrone. Ata zbuluan se QGP ishte një lëng i përsosur – që do të thotë se nuk kishte pothuajse asnjë viskozitet ose rezistencë ndaj rrjedhjes – dhe gjithashtu ndryshoi formën me kalimin e kohës në një mënyrë ndryshe nga format e tjera të materies. 

Ky informacion i ndihmon shkencëtarët të kuptojnë se si ishte universi në momentet e para të krijimit pas Shpërthimit të Madh. Shkencëtarët shpresojnë të zbulojnë më shumë detaje ndërsa përshpejtuesi është rifreskuar dhe një akselerator i ri miliarda dollarësh në Shtetet e Bashkuara vjen në internet. Më shumë studime mund të ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë se si quarqet dhe glukonët janë rregulluar në protone dhe neutrone dhe “potencialisht lidhen me fazën e hershme [të quajtur] inflacionin kuantik në modelin e Big Bang”, tha Zhou. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments