6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home KURIOZITETE Pse semaforët në Japoni kanë ngjyrë të kaltër dhe jo të gjelbër?

Pse semaforët në Japoni kanë ngjyrë të kaltër dhe jo të gjelbër?

Një mësim që shumica prej nesh marrin shumë vite para se të mbajmë timonin në duar është se e kuqja në semaforë do të thotë të ndalosh dhe e gjelber do të thotë të kalosh. Deri më tani, është e qartë. Por, çka nëse në një kulturë e gjelbert do të thotë edhe kalter? Kjo është pikërisht ajo që po ndodh, domethënë, në Japoni.

Kushdo që është në Japoni, pra, dhe çon në rrugët e qyteteve të saj do të vërejë se semafori i gjelbër është i kaltër, dhe në fakt në hije të ndryshme. Kjo nuk është për shkak, siç raporton Atlas Obscura, për disa instalime elektrike të gabuara, por për gjuhën japoneze.

Qindra vjet më parë, gjuha japoneze përfshinte fjalë për katër ngjyra themelore: e zezë, e bardhë, e kuqe dhe e kaltër. Nëse dikush do të donte të përshkruante diçka të gjelbër, do të përdorte fjalën për kaltër,”ao” dhe ky sistem funksionoi mjaft mirë deri në fund të mijëvjeçarit të parë, kur filloi të shfaqej fjala “midori” (fillimisht do të thotë “filiz”) dhe me shkrim për të përshkruar atë që ne të gjithë e njohim si të gjelbër. Siç mund ta imagjinoni, ky tranzicion i papritur pati efekte të qëndrueshme në Japoni.

Pra, edhe pse semaforët e parë në Japoni në vitet 1930 ishin të gjelbërta, ato quhen “blu” dhe kjo bëri që qeveria të ketë probleme me gjuhëtarët. Në vend të ndryshimit të përshkrimeve zyrtare, megjithatë, ata vendosën të ndryshojnë dritat në një përpjekje për t’i qëndruar sa më afër të drejtës ndërkombëtare, e cila dikton miratimin e një kodi të përbashkët trafiku (në këtë rast dritat e kuqe dhe të gjelbër). Në fakt, ndërsa një konventë ndërkombëtare mbi ngjyrat e fenerëve, e ratifikuar nga 74 vende, dikton ngjyrat e kuqe, të verdhë dhe të gjelbër, Japonia nuk e ka nënshkruar atë, por po përpiqet të adoptojë filozofinë e saj. Kështu, në 1973 një urdhër qeveritar deklaroi se semaforët duhet të jetë hija më e kaltër e gjelbër që mund të ekzistojë.

Vlen të përmendet se deri më sot, siç thekson Atlas Obscura, kur shoferët bëjnë një provë ngarje, ata duhet të kalojnë një test të shikimit që përfshin aftësinë për të bërë dallimin midis të kuqes, të verdhës dhe të kaltërtes, jo jeshile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Si u vodh Kupa e Botës në vitin 1983, në Brazil?

Në vitin 1970, ekipi brazilian fitoi kupën për herë të tretë, duke u lejuar për ta mbajtur përgjithmonë kupën origjinale prej ari,...

Si u dënua legjenda Ahmet Golemi me 5 vite burg pse festoi fitoren e Muhamed Ali

Ahmet Golemi, një nga pionierët dhe emrat të shquar të boksit shqiptar që u nda një muaj më parë në moshën 85-vjeçare.

Recent Comments