6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Gazeta greke e vërteton që shkrimi latin dhe latinishtja janë artificiale

Gazeta greke e vërteton që shkrimi latin dhe latinishtja janë artificiale

Shkruan: Fahri XHARRA

“ Gjithësi, origjina e vërtetë e alfabetit Latin që sot përdoret nga miliona njerëz në botë është relativisht is hiq i njohur, dhe shumë pak nga ata e dinë që që alfabeti Latin rrënjet e saja i ka në shkrimin e vjetër pellazg ( origj, shkruan “ in an older form of Greek writing” https://greece.greekreporter.com/2020/02/02/the-unknown-story-of-the-greeks-who-shaped-the-latin-alphabet/)
Normalisht që e vërteta ende nuk del nga goja e grekëve të sotëm dhe të flasin për alfabetin pellazg, që më vonë u quajt grek. Punë për ta !

Në shkrimin e grekëve përmendet dhe potencohet që etruskët shkruanin me variantin e Eubeas të alfabetit “ grek”:

Në librin “ Roma fliste shqip “ (2019 ) shkruan:( faqe 161 ) ” Ja një shembull tjetër tipik i mashtrimit historik: Studjuesit e ndryshёm shkruajnë që kolonia e parë “greke “ ishte qyteti Pithecusa, e themeluar nga një grup i Eubejve të Halkides në ishullin Ikia, përballë golfit të Napolit, rreth viteve 770 BC. Po kush ishin Eubejt? .

Një pjesë e vogël nga libri i madh i Aristidh Koles është edhe “ Eubeja dhe Ilirët “ të cilën do e përpunojmë së bashku, duke shtuar informata tё tjera nga literatura e mjaftueshme që gjëndet në Internet. Për ta plotësuar shkrimin i nxorra edhe ca piktura të cilat e vërtetojnë atë që e shkruan gjeniu Aristidh Kola. Eubeja (Εύβοια ose Εὔβοια ) është ishulli i dytë më i madh pas Kretës në Greqi. Ishulli shtrihet në drejtimin veriperëndim – juglindje, dhe nga toka ndahet me kanalin e ngushtë të Europosit, ngushticë kjo e cila ia mundëson ujit të ndërrojë drejtimin e saj të furishëm në çdo gjashtë orë. E shihni ( në të kuqe ) që shikuar nga lartë, ishulli i ngjanë kalecit të detit. Mrekulli natyrore!
Edhe disa shënime për ishullin në fjalë të cilat na ndihmojnë që më mirë të kuptojmë qëllimin e shkrimit të Aristidh Kolёs, që unë me një respekt të madh për veprёn e tij po e përmendi. Eubeja me sipërfaqen etij prej 3670 km², është përballë Biotisë dhe Atikёs. Qendra e tij është Halkidiki. Ishilli Eubeja ka përjetuar histori të gjatë pellazgjike, ilirike, arvanitase për deri sa në vitin 1830 bëhet pjesë e shtetit artificial grek. “ Përveç biotëve edhe eubejtë e kanë origjinën nga e njejta zonë – lexoj në librin e përmendur. Vetë ky emër tregon që edhe ata e kanë prejardhjen nga biotët. Por edhe sikur mos të kishim këtë dëshmi, e kemi një traditë tjetër që thotë se Eubenë e banonin një popull ilir, helopët që ishin banorё të Helopisë së Epirit. Përmenden gjithashtu qytetet e lashta me emërtim Helopi ose Eube dhe në Bioti edhe tani është fshati arvanitas Karada.” “Por nëse as këto nuk mjaftojnë, le të përmendim versionin homerik që thotë se Eubenë e banuan Avadёt, një popull tjetër ilir. Më pas, avadët e Eubesë e banuan Avadinë e Ilirisë“. Pra, kah të shkojmë ne e dëshmojmë lidhjen e Eubesë me Ilirinë.
Nga të gjitha dëshmitë, traditat dhe mitet del një përfundim: Eubenë e banuan fiset ilire, pra edhe nga avadët dhe helopet. Edhe një fakt tjetër: Avadёt e Eubesë në kundërshtim me akejtë që qetheshin karé, këta të Eubesë e qethnin kokën përpara dhe në pjesën e prapme i linin flokët e gjata ashu si qetheshin edhe arvanitasit. Vështroni mirë, ata nuk kanë rënje flokësh. Aristidh Kola e plotëson këtё edhe me shkrimet e udhёtarit anglez, John Galt i cili gjatë viteve 1809-1811 e vizitoi Hidrёn dhe na vërteton: “ Si të gjithë grekët edhe hidrejtë mbanin mustaqe dhe e rruanin pjesën e përparme të kokë, pikërisht duke i lënë flokёt e gjata prapa krejet. Në kokë mbanin një shami të kuqe ( faqe 548, “Udhëtarë të huaj në Greqi” ). Ishte ky vetëm një shembull se kush ishin “grekët” e “ Magna Grecias “ ( Roma fliste shqip )

Arvanitet e Eubesë , në revolucionin e viti 1821
Pra , greket e sotëm shkruajnë : Ndikimet gjuhësore , përshtatjet nga ndikimet ose çoroditjet gjatë shekujve e krijojnë një “ prodhim të ri “ , por alfabeti Latin është thjeshtë variacion e ati “grek “ – pellazg

Kjo foto e tregon afabetin etrusk të shek.8 BC, i ndikuar nga ai pellazgjik të Eubesë ( të gjitha fotot janë nga libri Fahri Xharra ‘Roma fliste shqip “ Fahri Xharra,05.02.20

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Si u vodh Kupa e Botës në vitin 1983, në Brazil?

Në vitin 1970, ekipi brazilian fitoi kupën për herë të tretë, duke u lejuar për ta mbajtur përgjithmonë kupën origjinale prej ari,...

Si u dënua legjenda Ahmet Golemi me 5 vite burg pse festoi fitoren e Muhamed Ali

Ahmet Golemi, një nga pionierët dhe emrat të shquar të boksit shqiptar që u nda një muaj më parë në moshën 85-vjeçare.

Recent Comments