6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home KURIOZITETE Cili është vendi më i nxehtë në Tokë?

Cili është vendi më i nxehtë në Tokë?

Dy shkretëtira, gjeografikisht të largëta, por të ngjashme me njëra-tjetrën, mbajnë rekordin për temperaturën më të lartë të regjistruar ndonjëherë në sipërfaqen e planetit.

Lugina e Vdekjes e SHBA mban rekordin për vendin më të nxehtë në botë me 56.7 ° C, por vetëm në lidhje me ajrin. Një studim i ri ka zbuluar se dy shkretëtira mbajnë rekordin, në të njëjtin nivel me temperaturën më të lartë të regjistruar ndonjëherë në tokë, ai i Dasht-e Lut në Iran dhe ai i Sonora, në kufirin midis Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës, ku temperaturat arritën 80.8 ° C.

Në të dy rastet, është pozicioni që i bën këto vende vendbanim perfekt të Luciferit. Dasht-e Lut shtrihet midis dy vargmaleve, ku ajri i ngrohtë kapet dhe mbetet në dunat, duke u ngrohur veçanërisht në pjesët e mbuluara me shkëmb të zi vullkanik. Një studim i vitit 2011 e kishte identifikuar Dasht-e Lut si vendin më të nxehtë në botë, por shumica e satelitëve modernë të NASA-s kanë rishikuar vlerësimet e tyre të temperaturës që rriten me 10 ° C.

Edhe shkretëtira Sonoran është gjithashtu vendi ideal për një nxehtësi rekord. E vendosur në një lloj pellgu midis maleve, kjo shkretëtirë ndodhet në një zonë të prekur nga fenomeni i hijes së shiut, gjë që e bën atë edhe më e vështirë që toka të ftohet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Letërkëmbimet me Enver Hoxhën dhe refuzimi i Fan Nolit për t’u bërë deputet

Në 110-vjetorin e lindjes së Enver Hoxhës. Mendime dhe konsiderata të Fan Nolit për personalitetin e rolin historik të ish-udhëheqësit komunist të...

Gazullorët me origjinë nga Puka, ambasadorët e Gjergj Kastriotit dhe Arbërisë

GJON GAZULLI (1400-1465): Klerik Katolik i arsimuar në Raguzë (Dubrovnik-Kroaci), Venecia & Padova. Iluminist, historian, dijetar, filozof, shkencëtar, pedagog, diplomat, këshilltar dhe...

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Recent Comments