6.1 C
Pristina
Thursday, June 17, 2021
Home KURIOZITETE Ja sa përqind e tokës mbetet e paprekur nga njerëzit

Ja sa përqind e tokës mbetet e paprekur nga njerëzit

Sot vetëm 19% – domethënë, pothuajse një e pesta e Tokës mbetet “e virgjër” dhe e paprekur nga aktivitetet antropogjene, por situata – në kundërshtim me besimin popullor – nuk ishte shumë e ndryshme 10,000 vjet më parë, kur rreth 27% e Tokës ishte plotësisht e paprekur, sipas vlerësimeve të reja nga shkencëtarët.

Studimi i ri ndërdisiplinor ndërkombëtar nga studiues nga shumë vende, i udhëhequr nga Profesori i Gjeografisë dhe Sistemeve Mjedisore Earl Ellis të Universitetit të Maryland, u botua në Gazetën e Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA (PNAS), sipas “Science” dhe ” New Scientist “, analizoi përdorimet e tokës në planetin tonë gjatë 12,000 viteve të fundit.

Ai arriti në përfundimin se pjesa më e madhe e tokës së Tokës – gati një e treta (73%) – ishte banuar që nga viti 10000 para Krishtit dhe ishte formuar në një mënyrë ose në një tjetër nga shoqëritë njerëzore.

Vetëm mijëra vjet më parë, ndërhyrja njerëzore u krye në një mënyrë më të qëndrueshme sesa sot, megjithëse popullatat autoktone nuk ishin pa përgjegjësi, p.sh. të zhdukjes së të gjitha kafshëve të mëdha parahistorike, me rastin më emblematik që ishin mamutët.

Hulumtimi i ri përmbys perceptimet e mëparshme që madje deri në 1500 pas Krishtit. pjesa më e madhe e Tokës ishte e pabanuar dhe kryesisht e paprekur.

“Koncepti i jetës së egër si një vend pa njerëz është një mit”, tha Yadwinder Malchi, një profesor i shkencës së ekosistemit në Universitetin e Oksfordit.

“Studimi ynë konfirmon se natyra ‘e virgjër’ ishte pothuajse po aq e rrallë 12,000 vjet më parë sa sot,” tha Ellis, duke theksuar se zonat që tani konsiderohen si kafshë të egra në të vërtetë kanë një histori të gjatë përdorimi (dhe abuzimesh, p.sh. përmes zjarrit të qëllimshëm të pyjeve).

Ndikimi në natyrë dhe biodiversitet – pozitiv dhe negativ – që kishin popullatat e mbledhësve të gjuetarëve, para shfaqjes së fermerëve, është nënvlerësuar.

Studimi i ri vlerëson se përdorimet e tokës kanë mbetur relativisht të qëndrueshme për pjesën më të madhe të 12,000 viteve të fundit, por rreth vitit 1800 dhe deri në vitin 1950 kishte një ndryshim rrënjësor për shkak të bujqësisë intensive, revolucionit industrial, urbanizimit dhe minierave në shkallë të gjerë. Aktiviteti, shpyllëzimi, etj.

Që nga vitet 1960, mbrojtësit e natyrës kanë pasur një zgjidhje solide për mbrojtjen e biodiversitetit: mbrojtjen e natyrës nga ndikimi njerëzor.

Por siç tregon studimi i ri, edhe në epokën e mamutëve kjo ishte diçka relativisht e rrallë.

Në shumë raste njerëzit me aktivitetet e tyre kanë ndihmuar në përmirësimin e biodiversitetit.

Problemi, sipas studiuesve, nuk është aq prania njerëzore, sa mbizotërimi i natyrës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Bukuri arbëreshe në sytë e një fotografi legjendar

MARIO TESTINO KUJTON ORIGJINËN... As fotografi shumë i njohur i modës, Mario Testino, nuk i ka rezistuar tundimit përballë...

RRlTENl shpejtësinë e internetit me këtë truk të thjeshtë

Të gjithë jemi bërë të varur nga interneti. Shumica prej nesh ndjehemi të h umbur pa internet. ProbIemet me...

Vetëm 1 në 5 persona mund të gjejnë gabim në këtë foto: A mund ta gjeni edhe ju?

Diçka që nuk mund të mjaftojnë kurrë janë mashtruest e trurit. Tani, të rinjtë e sotëm preferojnë të rrijnë...

Ku gjendet qyteti ilir Damastion?

Qyteti Damastion për të cilin janë bërë përpjekje të shumta që të lokalizohet përmendet të gjeografi dhe historiani i antikitetit Straboni (vitet...

Recent Comments