6.1 C
Pristina
Thursday, May 6, 2021
Home SHKENCË/TECH Fazat e Hënës, si ndryshojnë ato dhe çfarë karakteristika kanë

Fazat e Hënës, si ndryshojnë ato dhe çfarë karakteristika kanë

Faza henore ose faza e hënës eshte forma e pjeses se ndriçuar (ndriçuar nga dielli) , si shihet nga nje vezhgues ne Toke. Fazat henore ndryshojne nga rrotullimi i henes qe ben drejt tokes, ne baze te ndryshimit te pozicioneve te Henes dhe Diellit ne krahasim me Token. Rotacioni i henes eshte i bllokuar nga graviteti e Tokes, pra, e njejta siperfaqe henor gjithmone i tregon te njejten fytere tokes. Kjo fytyre eshte e ndriçuar nga dielli ne menyra te ndryshme ne varesi te pozicionit te Henes ne orbiten e saj.

Prandaj, pjesa e kesaj hemisfere qe eshte ne dukje te nje vëzhguesi ne Toke mund te ndryshoje nga rreth 100% (henë e plote) 0% (henen e re). Terminatori hënor eshte kufiri ne mes hemisferave te ndriçuara dhe atyre te erret. Secili nga kater fazat e ndermjetme henore eshte afersisht shtate dite (~ 7.4 dite), por kjo ndryshon pak per shkak te formes eliptike te orbites se Henes. Perveç disa kratereve prane poleve henore si Shoemaker, te gjitha pjeset e Henes te para rreth 14.77 ditet e diellit, e ndjekur nga 14.77 ditet e “nates”.

Moon_phases_en.jpg

Ne kulturen perendimore, te katër fazat kryesore henore jane hena e re, tremujori i pare, Hena e plote, dhe tremujorin e trete (e njohur edhe si tremujori i fundit). Keto jane momente kur dukshmeria e gjatesis gjeocentrike qiellore e henes ne minus eshte e dukshme ne gjatesi gjeocentrike qiellor te Diellit e cila eshte 0 °, 90 °, 180 ° dhe 270 °, respektivisht.Secila prej ketyre fazave eshte e menjehershme, e qendrueshme teorikisht ne kohe zero , edhe pse ata ndodhin ne pak kohe me te ndryshme, kur shihet nga pika te ndryshme ne Toke. Gjate intervaleve ne mes te fazave kryesore, Hena shfaqet ne forme-gjysmehene- apo gungaç. Keto forma, dhe periudha te kohes kur Hena tregon fytyren, quhen fazat e ndermjetme.

Varësisht nga pozita, që e zë Hëna në krahasim me Tokën dhe Diellin, dallojmë disa faza, të cilat e bëjnë që ajo të duket jo gjithherë në formë rrethi.

Fazat e Henes.Kur Hëna gjendet mes Tokës dhe Diellit na është kthyer pjesa e errët e saj, fazë kjo që quhet ‘Hëna e re’. Hëna e re lind në mëngjes dhe perëndon në mbrëmje bashkë me Diellin. Pas kësaj faze Hëna zhvendoset kah lindja. Ajo lind gjatë ditës, perëndon pas perëndimit të Diellit dhe në mbrëmje duket më së miri. Në këtë fazë brinjët e draprit janë të kthyera kah lindjaShtatë ditë pas Hënës së re, krijohet ‘çereku i parë’. Në këtë fazë ajo i përngjan shkronjës ‘D’. Lind rreth mesditës dhe perëndon rreth mesnatës.Pas katërmbëdhjetë apo pesëmbëdhjetë ditësh nga Hëna e re, Hëna gjendet në anën e kundërt me Diellin, kështu që e gjithë sipërfaqja e kthyer nga Dielli ndriçohet. Këtë fazë e quajmë ‘Hëna e plotë’. Në këtë fazë Hëna lind në mbrëmje, perëndon në mëngjes. Nga Hëna e plotë pjesa e ndriçuar fillon të zvogëlohet. Brinjët e draprit kthehen kah perëndimi.Në ‘çerekun e fundit’ Hëna lind rreth mesnatës dhe perëndon rreth mesditës. Kështu nga Hëna e plotë deri në Hënën e re pjesa e ndriçuar e saj vazhdimisht zvogëlohet, derisa dy–tri ditët e fundit të ciklit Hëna gati sa nuk vërehet fare.

Cikli i plotë i ndërrimit të fazave të satelitit tonë natyror quhet ‘muaj sinodik
Fazat hënore shfrytëzohen edhe si bazë kalendarike në disa vende të lindjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Historia e kanalit të Suezit i cili u inagurua nga shqiptari Ismail Pashai, pjesë e familjes së Khedive të Egjiptit dhe Sudanit

Kanali i Suezit shtrihet 120 milje nga Port Said në Detin Mesdhe në Egjipt në jug në qytetin e Suez. Kanali ndan...

“Nëse dëshiron që njëqind shqiptarë të heshtin, duhesh të vrasësh nëntëdhjetë e nëntë”

“Nga thëniet të cilat mbledhim nëpër lista të caktuara duhet përfshirë edhe ato të cilat nuk na pëlqejnë, por që i takojnë...

Kulla: Një mënyrë shekullore e jetës në veri të Shqipërisë

Ngritur në mes të maleve dhe fshatrave në veri të Shqipërisë gjenden disa shtëpi prej guri të njohura si kulla, që në...

Camaj dhe Koliqi pjesë e spiunazhit të huaj, publikimi i Tares ndez debatin mes studiueseve

Studimi i publikuar së fundmi nga historiani Auron Tare për dy shkrimtarët e shquar shqiptarë, Martin Camaj dhe Ernest Koliqi, ka nxitur një...

Recent Comments