6.1 C
Pristina
Thursday, May 6, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Fshati Arbanasi ne Bullgari me Arbërit e Bullgarisë, aty ku flitet gjuha...

Fshati Arbanasi ne Bullgari me Arbërit e Bullgarisë, aty ku flitet gjuha shqipe

Shkruan: Shqipe HOXHA

Autori Jeriçek në ,,historinë e bullgarëve,, thotë se emrat e këtyre popujve trakë u përgjigjen rrënjëve të gjuhës shqipe nga ku duhet supozuar, shton ai se, gjuha trake që e flisnin dhe që është plotësisht e panjohur për ne, ka qenë farefis me shqipen e sotme.

Emri i familjes së madhe të besëve duket sipas Jeriçekut, një farefis shumë i afërt i fjalës shqipe. Besa që do të thotë besim, fe. Dhe kjo etimologji bëhet edhe më e sigurtë, nëse do të mbahet para sysh se besët ishin priftërinj, domethënë fetar në shqipe të besës-klerikë.

Sipas historianit bullgar Bojan Gjuzelev në librin “Shqiptarët në Ballkanin Lindor”, thekson se Arbanasi quhet i pari vendbanim shqiptar në Bullgari, por duke qenë ortodoksë, shpesh janë regjistruar si të kishës greke.

Veliko Tarnovo Arbanasi and Emen Waterfalls-Bulgaria

Hotel Kaloyanova Fortress, Arbanasi-Bulgaria

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Paralajmërimi i WhatsApp/ Afati për pranimin e termave të rinj po përfundon

Momenti që të pranoni shfaqjen e termave të rinj të WhatsApp është tani pasi ndryshe duke vazhduar nga java tjetër nuk do...

Varianti i koronavirusit i zbuluar në Indi mund të ketë nxitur valën vdekjeprurëse

India ka thënë se varianti i ri i koronavirusit, i raportuar fillimisht në këtë shtet në muajin mars, mund të jetë i...

Historia e kanalit të Suezit i cili u inagurua nga shqiptari Ismail Pashai, pjesë e familjes së Khedive të Egjiptit dhe Sudanit

Kanali i Suezit shtrihet 120 milje nga Port Said në Detin Mesdhe në Egjipt në jug në qytetin e Suez. Kanali ndan...

“Nëse dëshiron që njëqind shqiptarë të heshtin, duhesh të vrasësh nëntëdhjetë e nëntë”

“Nga thëniet të cilat mbledhim nëpër lista të caktuara duhet përfshirë edhe ato të cilat nuk na pëlqejnë, por që i takojnë...

Recent Comments