Zbulohet një vrimë e zezë jashtëzakonisht e rrallë. Shkencëtarët bëjnë me dije se ky zbulim i jashtëzakonshëm mund të ndihmojë shkencën për të kuptuar formimin e vrimave të zeza supermasive.

Kur studiuesit zbulojnë një vrimë të zezë, ajo është zakonisht shumë e madhe ose e vogël yjore, sikurse prodhimi nga supernova e një ylli.

Megjithatë, eksziston edhe një kategori tjetër, siç janë vrimat e zeza të ndërmjetme, lloji i së cilës nuk ishte zbuluar ende nga shkenca.

Astronomët në Universitetin e Melburnit tani kanë mundur të gjejnë një vrimë të zezë të tillë për herë të parë, transmeton Telegrafi.

Shkencëtarët u ndeshën me këtë vrimë të zezë, të quajtur “Goldilocks” (Goldilocks) me ndihmën e Observatorit Gamma-Ray të NASA-s.

Emri vjen nga përralla “Goldilocks dhe tre arinjtë” dhe është përdorur në astronomi, për zonat e banueshme. Ajo përshkruan mesataren e dy ekstremeve.

Studiuesit kërkuan 2,700 shpërthime me energji të lartë të regjistruara nga observatori. Në detaje, ata analizuan shpërthimet e rrezeve gama që mund të maten nga këto shpërthime.

Nëse rrezet gama kalojnë objekte me një masë të madhe, siç është një vrimë e zezë e madhe, ato devijohen lehtësisht.

Ky fenomen quhet efekti i lentës gravitacionale. Me dritë të dukshme do të shihni një imazh të dyfishtë ose unaza drite, por teleskopët me rreze gama nuk mund ta regjistrojnë atë.

“Nënshkrimi i vëzhgimit të një ngjarjeje të tillë të lenteve është një impuls fillestar i rrezeve gama, i cili pasohet nga një ‘jehonë’”, shpjegon udhëheqësi i studimit James Paynter në një deklaratë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here