Shkencëtarët janë të informuar prej kohësh për pluhurin hapësinor bie vazhdimisht në Tokë, megjithëse ishte e vështirë të përcaktohej saktësisht në sasia për shkak të madhësisë së tij mikroskopike.

Në përgjithësi grimcat e pluhurit hapësinor (mikrometeoritet) nuk janë më të mëdha se një fraksion i milimetrit dhe bien në Tokë nga asteroidet dhe kometat që kalojnë, si zbokthi.

Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh, pas dy dekadave të mbledhjes dhe analizimit të këtyre grimcave në Antarktidë, ka qenë në gjendje të përcaktojë sasinë vjetore të tyre. Ai zbuloi se në planetin tonë çdo vit bien mesatarisht rreth 5200 ton pluhur hapësinore me grimca më të vogla se 700 mikrometra. Këto mikrometeoritë janë burimi më i madh i materialit jashtëtokësor në sipërfaqen e Tokës, shkruan Science Alert.

Atmosfera e planetit tonë është e mbushur me pluhur të ndryshëm. Kërkimet nga viti i kaluar treguan se ka rreth 17 milionë tonë pluhur në atmosferën tonë në çdo kohë të caktuar.

Ekipi më pas analizuan dendësinë e grimcave të pluhurit për të përcaktuar origjinën e saj. Dendësia më e ulët dhe poroziteti më i lartë sugjerojnë që pluhuri buron nga kometat, ndërsa dendësia më e lartë dhe poroziteti më i ulët nga meteorët. Ata zbuluan se afërsisht 80% e pluhurit kozmik që arrin sipërfaqen e Tokës vjen nga kometat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here