6.1 C
Pristina
Tuesday, May 11, 2021
Home SHKENCË/TECH Habisin shkencëtarët: Një planet i huaj ndodhet “i fshehur brenda qendrës së...

Habisin shkencëtarët: Një planet i huaj ndodhet “i fshehur brenda qendrës së Tokës”

Një planet i huaj mund të “fshihet brenda qendrës së Tokës”, pretendon një studim i fundit. Ekspertët mendojnë se një planet i quajtur Theia i cili mund të jetë përpl asur me Tokën mund të ketë lënë copa vetvetiu në brendësi të planetit tonë.

Disa shkencëtarë mendojnë se kjo përpl asje në hapësirë formoi Hënën, ata gjithashtu kanë studiuar gjurmët specifike të përpl asjes që mbeten të va rrosura thellë në mantelin e Tokës.

Qian Yuan, një ekspert i gjeologjisë në Universitetin Shtetëror të Arizonës në SHBA, mendon se pikat misterioze të dendura në brendësinë e planetit tonë janë pjesë specifike e planetit Theia që janë ende të paprekura brenda Tokës.

Në një letër e prezantuar në Konferencën e Shkencës Hënore dhe Planetare, Yuan dhe ekipi i tij shpjegojnë: Ne demonstrojmë që manteli i Theia mund të jetë disa përqind thelbësisht më i dendur se manteli i Tokës, i cili mundëson që materialet e mantelit Theia të zhyten në mantelin më të ulët të Tokës dhe të grumbullohen në grumbuj termokimikë që mund të shkaktojnë zonat e vëzhguara sizmikisht (zonat e dendura).

Kjo teori që Theia u përplas me Tokën njihet si hipoteza gjigande e ndikimit. Ajo thotë se Theia u përp las me Tokën e hershme rreth 4.5 miliardë vjet më parë. Shkencëtarët që i përmbahen teorisë thonë se kjo shpjegon praninë e Hënës dhe pse bërthama e planetit tonë është më e madhe nga sa pritej për një trup të madhësisë së tij.

Shkencëtarët besojnë se materialet e dendura të planetit Theia mund të kishin qëndruar të paprekura për miliarda vjet si një funksion i mënyrës se si funksionon manteli i Tokës. Këto materiale janë aq të dendura saqë u fundosën dhe kurrë nuk fluturuan përsëri në zonën e konvekcionit.

Zonat “me madhësi kontinenti” janë pjesët më të mëdha të brendësisë së Tokës dhe mendohet se të kuptuarit se si ato u formuan mund të ndihmojnë që të përparohet shkenca e Tokës përpara.

Dy pjesë të mëdha janë të vendosura nën Afrikën Perëndimore dhe Oqeanin Paqësor dhe janë qindra milje të trasha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Cilat shtete janë ende sot në komunizëm?

Një shtet me një popullsi më shumë se 11 milionë banorë. Kontrolli i ekonomisë nga shteti pothuajse e ka falimentuar qeverinë, e...

Shkencëtarët kanë zbuluar një gjë të re të mahnitshme në lidhje me ujqërit(Video)

Një projekt nga Universiteti i Minesotas, misioni i të cilit është të kuptojë më mirë sjelljen e ujqërve, eksperimentoi me këto kafshë...

Eksperimenti i pazakontë që çoi në shpikjen e vaksinës së parë

Lia konsiderohej kohë më parë një sëmundje e tmerrshme ngjitëse, që shkaktonte dhembje të mëdha trupi, temperaturë të lartë, dhembje fyti, koke,...

Cili është grupi më i rrallë i gjakut?

Vetëm 43 persona në botë e kanë grupin e gjakut Rezus nul ose invalid, një tip gjaku që është i ngjashëm me...

Recent Comments