Arkeologët kroatë bënë një zbulim që sipas tyre do të ndryshojë kuptimin historik të botës. Ata kanë zbuluar në ishullin Korcula në lokalitetin e Kopil një nekropol ilir, në të cilin u gjetën fragmente qeramike, që datojnë midis 17,500 deri 15,000 vjet para Krishtit.


Përveç qeramikës në këto varre janë gjetur edhe armë hekuri dhe bronzi, stoli, argjend, qelq dhe qelibar.
Varrezat e këtij lloji nuk janë njohur, ndërsa për sa i përket organizimit, dimensioneve dhe përmbajtjes, këto zbulime paraqesin një zbulim të ri në studimet historike të banorëve lokalë ilirë të kohës para Krishtit.
Arkeologu, Dinko Radic, kreu i ekspeditës arkeologjike, tha që ata ndihen të privilegjuar që në një vend të vetëm mund të tregojnë të gjithë historinë njerëzore. Në ishullin Korcula zbulohen prova të jetës njerëzore, nga epoka e gurit në atë të bronzit.


“Besohet se gjetjet në Kopil, do të ndryshojnë mënyrën se si ne e shohim historinë në këto zona. Ilirët, shpesh perceptohen si margjinalë, veçanërisht në lidhje me kolonët grekë. Megjithatë, studimi ynë ka treguar se roli i ilirëve në këto zona ka qenë më e madhe nga sa ishte menduar dhe prezantuar deri më tani, “thotë Radiç
Interesi për këto zbulime arkeologjike i kanë treguar arkeologëve të njohur botërisht, prej të cilëve profesori Preston Miracle nga Universiteti i Kembrixhit, i cili u është bashkuar arkeologëve kroatë në katër vitet e tyre.
Lidhur me këto zbulime arkeologjike, New York Times shkruan se “paraardhësit tanë janë të njohur për gjuetinë e mamuthëve, por zbulimet e fundit në ishullin Korcula na tregojnë se njerëzit e lashtë dinin të përpunonin qeramikë që nga epoka e akullnajave”.


Ishulli Korcula është vendbanimi i fiseve ilire që më vonë u vendosën kolonistët grekë, të ndjekur në shekullin X nga kolonët sllavë. Kjo dëshmohet gjithashtu nga emrat e vendbanimeve tashmë në ishull ndërsa ai Lumbardh. Një mbishkrim i gjetur me emrin Lumbarda Psephism, i ruajtur në Muzeun Arkeologjik në Zagreb dhe përmban detaje rreth krijimit të një kolonie antike Greke në ishullin Korcula. Teksti, ndër të tjera, ofron informacion mbi kolonët grekë të ardhur nga ishulli Issa, të vendosur atje në bazë të një marrëveshje paraprake midis tyre dhe përfaqësuesve të Ilirëve vendas. /Toka Iliro-Pellazge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here