6.1 C
Pristina
Monday, April 19, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Tush Palokaj,Heroi i cili mbrojti Sanxhakun nga hordhitë Çetnike

Tush Palokaj,Heroi i cili mbrojti Sanxhakun nga hordhitë Çetnike

Xhelil ARIFI

___________

Është e njohur çika sanxhakase Amina Nurovic,e cila nuk përton që për çdo ditë të vetme ta përmendë se ajo është e lumtur dhe krenare se e ka kuptua që paraardhësit e saj ishin shqiptar dhe se ajo vetë ndjehet dhe ashtë shqiptare pavarësisht se ajo flet dhe është quajtur Boshnjake.

Përveç kësaj ajo sjell edhe dëshmi interesante nga jeta e shqiptarëve të shkombtarizuar nga Sanxhaku si dhe nga e kaluara e tyre.
Ajo në faqen e saj ka postuar një shkrim interesant ku flet për heronjtë shqiptar të cilët kanë rënë në luften për mbrojtjen e Sanxhakut nga invazioni/pushtimi Çetnik.
Kësaj radhe ajo shkruan për një rast unik që ndoshta vlenë vetëm për ne shqiptarët të cilët e duam shqipërinë tonë etnike ashtu siq është pa ngjyrime fetare.Ajo shkruan për Tush Paloken i cili ka luftuar për mbrojtjen e Sanxhakut:

“Më vjen keq që aq pak dihet për vëllëzërit katolikë të cilët kanë mbrojtur Sanxhakun nga Çetnikët,po pasiqë unë jamë ajo të cilës i intereson shumë ajo periudhë dhe secili shqiptar i imi i cili ka mbrojtë Sanxhakun,kam ardhur deri te e dhëna për njeriun ,heroin i cili ka mbrojtur Pazarin,fjala është për Tush Palokajn shqiptarin e besimit katolik të cilit nuk i ka interesuar feja (edhe pse e dinte se në Sanxhak janë 90 përqind musliman) ai ka ardhur për të mbrojtur vëllëzërit dhe motrat e tij në emër të kombit tonë shqiptar.Tush Palokaj ishte komandant i të gjithë shqiptarëve nga pjesa ma e madhe e Dukagjinit ,posaqërisht e shqipëtarëve nga Istogu dhe Gurrakoci për ta mbrojtë Sanxhakun,posaqërisht N.Pazarin”
Amina N.

INT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Kripa shëron këto sëmundje

Kripa është shumë e shëndetshme dhe ndihmon në parandalimin ose trajtimin e shumë sëmundjeve apo problemeve shëndetësore. Më poshtë...

Disa këshilla të thjeshta që do të bëjnë agjërimin tuaj më të lehtë

Deri më 12 maj, besimtarët myslimanë agjërojnë nga lindja e diellit e deri në perëndim. Agjërimi praktikohet për arsye fetare dhe shpirtërore...

Si të zhdukësh thinjat e parakohshme

Pavarësisht moshës, flokët e thinjur janë problem për shumë njerëz, femra dhe meshkuj. Thinjat janë tregues i pashmagshëm i plakjes, por që...

Me çfarë duhet të nisim iftarin?

Shpesh njerëzit pyesin: me çfarë duhet të çel iftarin? Në fakt, nuk ka asnjë obligim të përzgjidhni një ushqim...

Recent Comments