Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Gjuha Shqipe shpjegon krejt toponimet e lashta iliro-thrake

Bora (mali në Epir) = Boreas (era veriore trakane) = Bora (bora e karstit) = Maja Borit = bor (gegisch), dbor (Toskov), vdor (dibranisch), dor (mirditisch Schnee). Maja Borit analoge me gjermanike “Schneeberg”. Bor është një “Urwort” shqiptar. Me dbor Deboras Ptolomean duhet të krahasohet; shih. gjithashtu Nr. 25 Deriopes.

Përveç kësaj, fshati trak i Bor-brega, ndarja e të cilit në Bor dhe Brega mund të vërtetohet nga emri i vendit maqedonas Brygias dhe emri i vendit të trakëve Brege-dava, duhet krahasuar me këtë grup, veçanërisht kuptimin e dava si “vend” Breza e Thrakit me siguri nuk mund të kombinohet me bregin shqiptar (bregu, huazuar edhe nga sllavët) dhe i vështirë për t’u bashkuar me keltin Celtic briga Closer është Thracian bria (Veste) dhe Bryger (njerëzit) Borbriga do të thotë “kështjellë dëbore”

In For Culture

Recent Posts

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

1 day ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

1 day ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

1 day ago

Hebrenjtë në Shqipërinë e besës

Kastriot Kotoni Popujt e Mesdheut kanë pikëtakimet e tyre të hershme qysh në ngjizjen e…

1 day ago

Konsumoni 2 mollë në ditë, ja çfarë do ndodh me organizmin

Nëse ekziston një frut që të bën shumë mirë ajo është molla. Nuk është ekzagjerim.…

1 day ago

Keni probleme me tretjen? Ja formula ideale

Konstipacioni, plogështia dhe problemet me stomakun janë shenja paralajmëruese që sistemi tretës nuk po funksionon…

1 day ago