Li Ching-Yuen: njeriu që mendohet se ka jetuar 256 vjet

Li Ching-Yuen vdiq më 6 maj 1933, ishte herbalist, mjeshtër i arteve marciale dhe këshilltar taktik kinez i njohur për jetëgjatsinë e tij të supozuar. /InforCulture.info

‘’Mbani zemrën e qetë, uluni sikur një breshkë, ecni vrullshëm si një pëllumb dhe flini si një qen’’ – Li Ching-Yuen

Li Ching-Yuen pretendonte se kishte lindur në vitin 1736 ndërsa të dhënat jo të sakta për të flasin se ai kishte lindur në vitin 1677, që nënkupton se ai vdiq në moshën 197 vjeqare respektivisht në moshën 256 vjeqare, Të dy këta numra tejkalojnë moshën më të vjetër të verifikuar ndonjëher në botë.

Data e tij e vërtetë e lindjes nuk u përcaktua kurrë. Pretendimet e tij konsiderohen se janë një mit nga gerontologët. Derisa pretendimet e tij nuk janë verifikuar, ato kanë qarkulluar gjerësisht si një mashtrim në Internet.

Derisa vetë Li Ching-Yuen pretendoi të ketë lindur në vitin1736, Wu Chung-chieh, një profesor i Universitetit Chengdu, pohoi se Li kishte lindur në 1677; ku sipas një artikulli të New York Times të vitit 1930, Wu zbuloi të dhënat e qeverisë perandorake Kineze të vitit 1827 duke e uruar Li-n për ditëlindjen e tij të 150-të, dhe dokumente të mëtejshme më vonë duke e uruar atë për ditëlindjen e tij të 200-të në vitin 1877. Më 1928, një korrespodent i New York Times shkruajti se shumë nga pleqtë në lagjen Li-së pohuan se gjyshërit e tyre e njihnin atë kur ishin të rinjë dhe se ai në atë kohë ishte njeri i rritur.

Mendohet për gjatë jetës së tijë Li Ching-Yuen Shiti barëra për më shumë se 100 vjet, varrosi 23 gra të tija dhe la rreth 180 pasardhës para se të vdiste në vitin 1933. /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

480 TË SHËRUAR DHE 639 RASTE ME COVID-19!

1.565 TESTIME, 480 TË SHËRUAR DHE 639 RASTE ME COVID-19! Gjatë 24 orëve të fundit,…

3 mins ago

Pse duhet të hani kos në mëngjes? Vlerat fantastike për shëndetin

Kosi është një nga ushqimet e bulmetit më të konsumuara nga shqiptarët. Ai nuk bëhet…

8 mins ago

Jeta e panjohur e Sofokliut

MJESHTRI I TRAGJEDIVE TË LASHTA GREKE... Sofokliu, ishte një dramaturg që jetoi në Greqinë e…

8 mins ago

Njësitë çetnike të Ushtrisë së Mbretërisë Jugosllave kryen gjenocid ndaj 9200 sanxhaklinjve të pafajshëm në shkurt të vitit 1943

Nga Ismet Azizi: Krimi serbo-çetnik në Bihor gjatë kërshëndellave ortodokse! Programin e “Naçertanija” të Ilia…

17 hours ago

Buka më e mirë për rënien nga pesha

Buka është një nga produktet që nuk mungon asnjëherë në shtëpitë tona. Aroma e saj…

21 hours ago

Para Vlorës, flamuri i pavarësisë u valëvit… ku?

Pak orë, na ndajnë nga festa e madhe e pavarësisë së Shqipërisë.  Teksa qyteti i…

22 hours ago