Categories: KËSHILLA

Studim: Ja çfarë dëmesh ka përdorimi i vazhdueshëm i paracetamolit

Analgjetikët apo zbutësit e dhimbjeve, si paracetamoli dhe ibuprofeni mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë, dhe nuk duhet kurrsesi të përshkruhen nga mjekët për trajtimin e dhimbjeve kronike, thonë zyrtarët shëndetësorë.

Insituti Kombëtar për Përmirësimin dhe Kujdesin e Shëndetit pohon se nuk ka prova ose ka shumë pak, që tregojnë se aspirina dhe opioidet e tjerë funksionojnë në trajtimin e dhimbjes kronike përkundër udhëzimeve të NHS, të cilat thonë se përdorimi I vazhdueshëm I paracetamolit është I sigurt.

Dhimbjet kronike zakonisht zgjasin 3 deri në 6 muaj si pasojë e ndonjë çrregullimi apo problemi shëndetësor. Ndonëse është jashtëzakonisht e vështirë pr t’u trajtuar këto dhimbje karakterizohen edhe me shqetësime të mëdha emocionale dhe paaftësi funksionale.

Sipas raportimeve, gjysma e njerëzve që vuajnë nga dhimbet kronike kanë diagnoza të depresionit dhe nuk janë në gjendje të punojnë.

Gjithsesi, sipas studimit të fundit nuk ekzistojnë prova, që tregojnë se këto ilaçe si paracetamoli dhe ibuprofeni kanë bërë ndonjë ndryshim në cilësinë e jetës së njerëzve, dhimbjen ose shqetësimin psikologjik. Përkundrazi, pacientët që kanë përdorur tablet të tilla kanë pasur efekte anësore psikologjike dhe fizike.

Në udhëzimin e fundit të bërë nga shkencëtarë gjithashtu është shtuar “ Komiteti I shkencëtarëve u pajtua që mos komentimi I këtyre ilaçeve mund të rezultojë në përdorimin e tyre të vazhdueshëm në praktikë, I cili do të ishte I papërshtatshëm duke pasur parasysh mungesën e provave dhe dëmet e mundshme, kështu që ato rekomanduan kundër përdorimit të këtyre trajtimeve”.

Në vend të tyre sipas ekspertëve, trajtimi adekuat I dhimbjeve kronike duhet të bëhet me terapi të tjera alternative, akupunkturë dhe ushtrime.

In For Culture

Recent Posts

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

4 mins ago

“Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi)-Kënga e parë dasme arbëreshe e dokumentuar

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita…

23 mins ago

Diçka që nuk e dini për zinxhirin e xhinseve tuaja

Le të bëjmë një lojë. Shikoni zinxhirin e xhinseve. Do të lexoni shkronjat YKK. Nëse…

34 mins ago

Nëse e dëgjoni këtë emër gjatë fluturimit, do të thotë se ka një të vdekur në bord

Aeroplanët transportojnë miliona udhëtarë në mbarë botën çdo vit, por gjithashtu ata bartin edhe mijëra…

41 mins ago

Pse Deti i Zi quhet kështu?

Thuajse çdo njeri së paku një herë në jetë e ka dëgjuar emrin DETI I…

51 mins ago

Hidh pak kripë në shampo dhe do të zgjidhësh një nga problemet më të mëdha

Kripa është shumë e rëndësishme për jetën e njerëzve në përgjithësi. Është, në fakt, shija…

2 hours ago