Categories: RETROSPEKTIVË

Fotografi nga koha kur lumenjtë e Prishtinës u futën në tuba

Prishtina praktikisht tani është qytet pa lum, sikur edhe i janë thurur kënga nga grupi Gjurmët ku Prishtina apostrofohet si qytet pa lum, “Heroi i Qytetit pa Lum” (titulli i këngës).

Mirëpo në mes të Prishtinës në fakt kanë kaluar dy lumenj. I pari është quajtur “Vellusha” e  lumi i dytë është quajtur “Prishtevka”, raporton Ndertimi.info.

Ata janë futur në tuba dhe sot rrjedhin përfundi këmbëve të atyre që ecin edhe mbi sheshin “Skenderbeu”.

Platforma “Oral History Kosovo” ka publikuar dy fotografi nga kohë kur janë mbuluar këta lumenj.

“Qyteti i vjetër i Prishtinës shtrihej në mes të dy lumenjëve, Vellushës dhe Prishtevkës. E para u mbulua në vitet ‘50, përderisa e dyta në vitet e ‘70-ta. Për shumë qytetar ky ishte intervenim shumë serioz, jo vetëm në gjeografinë e qytetit, por edhe në identitetin e tij”, thuhet në postimin e kësaj platforme me këto dy fotografi më poshtë./InforCulture.info

In For Culture

Recent Posts

Porosia e letrarit malazez për popullin serb: “Shala nuk i dorëzon armët pa lënë kokat, dhe as kokat pa armët.”

SI TË DALËSH FITIMTAR ME SHQIPTARËT… Mark Milani ose Mark Miljanovi (1833-1901) ishte një ushtarak…

11 hours ago

Kisha e vjetër që u ruajt nga myslimanët

Në fshatin “Hysaj” në Gruemirë të Malësisë së Madhe ndodhen rrënojat e një kishe 600-vjeçare.…

12 hours ago

Familja patriotike e Mark Dedës në Berishë të Pukës

Mark Deda ishte kryefamiljari i kësaj familje i lindur më 1840. Ai ishte i martuar…

13 hours ago

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

2 days ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

2 days ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

2 days ago